Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas

Alla inlägg under januari 2010

Av Lisa Nilsson - 8 januari 2010 16:18

Jaa Jösses nu har jag mycket att skriva om    Som sagt idag kom dom! TIDNINGEN    och före det var en tjej hit o hämtade Nyckeln till Lägeheten som vi delar på..Då Intervjuade Jag henne,,För hon var ÄNNU argare än mej över detta..

 

När hon kom upp halv6 i onsdags o skulle koka välling så upptäckte ju hon att det fanns noll Vatten,,Hon ville ju inte plinga på så tidigt hos nån granne så hon kom på att i Tvättstugan borde det ju finnas Vatten,,Efter att hon fixat det så Ringde hon Direkt till Jouren och fick Exakt samma dumma svar som mej...

 

 

Hon blev också väldigt uppretad men tänkte att hon var ju inte ensam på området som var utan vatten,,Men sen har hon retat sej mer o mer...Så när vi Pratade idag så Babblade vi i mun på varann nästan  ,,,hon har skällt varje dag på vaktmästarn om detta så nu var hon ordentligt TRÖTT o UPPRETAD!

 

 

Hon ville också vara med i tidningen men kunde inte förrens ikväll och eftersom Tiden inte gick att ändra pga att det fanns för få fotografer som jobbade ikväll,,så kunde hon ej vara med,,,Men hon har istället Mailat bilder till Tidningen,,dels på cupe``värmaren...+ att dom har haft Jättemycket is på sina fönster till och med SNÖ inne,,,

 

 

 

Det blev en hel del FOTANDE här och hundarna blev ordentligt uppmärksammade dom med så dom kommer också att vara med i Tidningen imorrn hihihi,,,ROLIGT!!

 

Mindre Roligt var ju att hon fotade Mej EXTREMT mycket,,,Jag fick till och med agera framför kameran med HINKARNA med vatten i ojojoj  såå man skämt ut sej nu,,,Jag frågade om hon kunde fotoshoppa Fotona före publiceringen,,Men då SKRATTA hon(Konstigt nog) ,,,När hon fotade framför värmefläkten så ville hon att jag skulle titta på den,,,Och då sa ju jag då förståss nääe DÅ BLIR DET JU EN PROFILBILD!!! 

 

 

Som tur var kom hundarna till min räddning så jag lyfte upp både Dino o gizmo som skydd så att dom skulle synas mest,,,hihi hon tyckte att det var Jätteroligt att hundarna fick vara med,,och jösses hur Mycket bilder hon tog på dom,,,

 

 

 

 

   

 

 

 

När stormen lagt sej efter detta så fortsatte jag min städning här och byte av gardiner..    

 

En hel vit ny vaxduk inhandlade vi igår,,Så nu är det VITT VITT i HEELA KÖKET!!    

ANNONS
Av Lisa Nilsson - 8 januari 2010 10:33

Nu var nyss valtmästarn här och hade med sej en nyinköpt kraftigare värmefläkt!

 

Denna hade löst upp rören inne hos grannen Under Natten så nu har DOM VATTEN!!!

 .
Nu är det fler som drabbats i området 7st är vi nu,,och jag var generös nu o delade med mej av den lånade lägenheten FATTAS BARA,,hihi så nu blir det väl ett jädrans plingande på våran dörr idag och i helgen för det är bara vi som har nyckeln,,Lite knäppt att dom inte kan dela ut fler kan jag ju tycka förståss,,

 

Sen frågade jag honom om VEM SOM STÅR FÖR DEN KOMMAMDE EL RÄKNINGEN av detta..

 

Först har ju cupe`fläkten stått på ett Dygn,,sen nu denna,,Kan ju tänka er hur DYRT det blir!!

 

Jag fick ett telnummer som jag ska ringa på Måndag o disskuterar detta med..För INTE sjutton Tänker då vi stå för den kostnaden!   

ANNONS
Av Lisa Nilsson - 8 januari 2010 10:07

Inget nytt att meddela,,NOLL vatten..

vaktmästarn på väg hit..  

Av Lisa Nilsson - 7 januari 2010 21:20

Men DUSCHA har jag fått gjort nu iallafall   Vi fick låna en lägenhet här på området som vi får duscha och gå på toa i och hämta vatten så det var ju en liten Ljusning,,

 

cupe`värmarn går för fullt men inget händer,,,Nu tror jag ju att det sitter längre ut än alldeles vid våran vägg,,så det lär nog inte hjälpa nåt med den..

 

 

tidningen ringde idag och dom hade inte hunnit skriva nåt om detta ännu eftersom det hänt en massa olyckor här runt ikring,+ att dom ha´de kontaktat jouren som jag ringde igår och då sa dom att det var på gång + att dom hade varit ut HIT vilket dom INTE varit!!

 

 

 

Jag fick berätta om vad som hänt idag och så ville dom gärna ändå komma hit idag för att fota dels cupevärmaren och att jag LOVADE att vara med på bild då,,  

 

Hon skulle höra av sej efter kl 18oo ikväll om hon fick tag i nån fotograf,

Men ännu har hon inte ringt,,så nu får man väl kontakta EXPRESSEN hihi..

 

 

Det har iallfall blivit lite varmare ute nu endast -13grader har vi just nu..Så vi får väl se vad som sker imorrn!

 

Tack för att ni skriver så goa kommentarer!

 

Kram på er Alla!  

Av Lisa Nilsson - 7 januari 2010 13:02

Och Ingen hägring synes på långa vägar!

 

Blev tvungen att RINGA   Imorse IGEN!! Jag trodde det var SJÄLVKLART att DOM skulle höra av sej men ICKE,,,

 

Så vaktmästaren kom med en KUPE`Värmare!!!!!    Sååå händigt Och att den nu stått o dundrat i ca 3timmar får ju vi BETALA ELEN FÖR!!!!!!!!

 

 

Sen ringde jag IGEN för att fråga VART VI SKA DUSCHA!!!

 

Det kunde han INTE svara på men skulle ta reda på det,,Han hade FORTFARANDE INTE fått tag i den personen som skulle Veta nåt om det!!!!!!!!!!

 

 

 

 

Även om jag får gå in till grannen o duscha så tycker både hon o vi att så ska det ju INTE behöva vara..Man ska väl kunna få Åtminstone den kompensationen!!! visst till Natta kan jag också åka men samma där vi ska väl INTE behöva åka Långt för att få nån dusch möjlighet..dessutom är ju hon i skolan nu..

 

Så nu sitter vi här och LUKTAR SKUNK som Roliga Ulla sa hihi,,,

 

 

Och svarar dej också Wiper:Du skrev att Hyresbolaget borde ge oss kompensation iform av Hotell med alla faciliteter,,Det gick min son o väntade på hela dan igår för han tyckte lika,,,Och innan vi gick o la oss igår sa han,,*Vad gör vi imorrn då Morsan om det är Lika då*???

 

*Då tar det väl hus i helvete på dej va* hahhah han känner sin mor väldigt väl!

 

Jaa svara jag det kan du ge dej på att det blir,,,

 

 

I Tidningen idag stog det inte nåt om detta så det kanske kommer in imorrn antingen i Gefle Dagblad eller Arbetarbladet!

 

Jag har Lovat min granne att jag ska ta tag i detta Område lite mer och föra folkets talan eftersom det INTE är nån annan som gör det...Hennes blommor har frysit i fönstret bla så ni förstår hur dåligt isolerat det är här,,,

 

Och vi fattar INTE att folk här INTE gör nåt åt saken utan bara finner sej i detta,,,Men det gör då INTE jag...

 

 

 

Vaktmästaren fick också höra ett o annat av mej idag som han kan föra vidare,,,jag sa att anledningen till att du får höra allt det här beror på att Det är ju den enda man kommer först i kontakt med och inget illa emot honom...Men han sa att det är självklart att det blir så..

 

 

 

 

Nu ser jag fram emot en DUSCH  

 

 

 

 

 

 

 

Av Lisa Nilsson - 6 januari 2010 22:45

Jaa det är ju helt sanslöst såå Bortskämd man är av att ha RINNNANDE vatten!   Just nu så förstår ni ju att min Blogg baara kommer att handla om VATTEN!!!!

 

 

vet inte hur Många GGR jag Varit på Toa idag o gjort 1an som tur är kankse,,Men reser mej upp och vad gör man sen????

 

SPOOOOOLAR vanligtvis,,Joo men det GLÖMMER man HEEELA TIIDEN!!   Svär och SMÄLLER ner Toa locket och kommer i samma sekund på visst fn jag lääär ju hälla i vatten ifrån hinken för att sPOOOLa!!

 

Gör det och SEn smäller ner locket igen,,hm VAD GÖR MAN SEN????????

 

 

 

Joo VANLIGTVIS tvättar händerna såklart!! Jaa VRIIIIIIIIDER för TUUUSENDE GÅNGEN idag på KRAAAAAANEN!!!   Visst fn svär man IGEN O IGEN O IGEN!!  

 

 

HUUUUR kan man bara bli så SEEEEENIL!! Över en dag????

 

 

Joo man är ju VAAAAAN att ha LIVETS GULD,,,VATTEN!!!!!!!

 

 

 

 

 

Sen har jag väl ALDRIG heller varit sååå Sugen på att ta ett bad som just *IDAG*   Jag bruuukar FAKTISKT bada när det är så här KALLT ute för att få lite Värme i kroppen...Men näe GLÖM DET!!!!!

 

 

Det ända bad som kan bli AKTUELLT dom närmaste dagarna är väl Detta Då!!  

 

 

 

 

 

sonen o gubben kom nyss in efter att ha varit till Tvättstugan o hämtat Nattens Vatten för Toa besök mm..

 

Gubben kom på ytterligare en LYYSANDE ide när han kom in...(tyckte han)

 

Joo Lisa eftersom du är den som skenar MEST på toa av oss 3 + att det blir ju sååå Mycket papper efter varje gång du kissar..Alltså han mena DOM behöver ju inte ta papper eftr sin kisstur,,

 

så kan väl du slänga pappret i en PÅÅÅÅSE!!!!!!!!!!!!

 

vaaaaaaaa är du helt GALEn GUUUUD sååå Äckligt Tyckte jag,,,VARFÖR DÅ Du slänger ju Bindor i den ANNARs vad är skillnaden????????? Jomen INTE i en Påse liksom bara utan i fasiken nu kommer jag inte på vad det heter heller,,

 

Men ni vet en sån man har bindor i bredvid toan,,och vanligtvis en påse i..

 

Hm ja jo nä,,,Men NEJ,,,VARFÖR SKA JAG FÅ EXTRA RESTRIKTIONER BARA FÖR ATT JA____G är kvinna...

 

Nu var det ju inte så han mena utan han är rädd för att det blir STOPP också i Toan eftersom det blir ju inte samma tryck av att hälla i vatten som att spola...

 

 

 

OCh FATTAS BARA DET OCKSÅ STOPPP i Toa,, ojojojoj...BLir väl morrondagens RUBRIKER DET!!  

 

 

 

        

Av Lisa Nilsson - 6 januari 2010 20:19

Precis när jagsatt här o skrev detta nedanför så RINGER TIDNINGEN!!!

 

Så nu fick jag ösa ur mej Ännu mer och fick VERKLIGEN medhåll av journalisten...så nu kommer det i TIdningen imorrn hihihi..

 

 

 

Ingen hjälp kom idag,,,Så jag ringde igen och ifrågasatt hur dom kunde ge olika besked,,,Hon blev då förvånad o sa,,*Näääe hur menar du då*

 

Jaa hur menar jag då??? Jädra Pucko tänkte jag för mej själv..Joo jag menar att när vi ringde i morse så skulle vi INTE få nån hjälp,,,Men sen fick jag veta att nån annan ringt och då svarade ni att Ingen ska ju behöva vänta tills imorrn med detta::.

 

 

Nej här står att den som har jouren INTE kan göra nåt förrens imorrn,,,

 

Jaha men VARFÖR säger ni då detta åt den andra som Ringde??????????

 

 

 

Näe det kan vi inte ha gjort!! Meeen jooooooo det har ni gkort,,,Sitter ni fler där då som kankse ger olika besked..

 

 

 

Då säger kärringen(Ursäkta uttrycket)HUR MENAR DU DÅ!!!

 

 

 

Ähmen va sjutton du hör väl var jag säger rev jag i,,,Elller??

 

 

Och vad ska ni göra imorrn som inte går att göra idag??? *Jaaa du det kan jag faktiskt INTE svara på*

 

 

Nähe,,,det kanske inte blir nåt imorrn heller då om jag ska Tolka dej rätt???

 

Då säger hon för TREDJE gången,,,Hur menar du då????

 

Men då blev jag Jääääävligt IRRITERAD...Och snäste i åt henne..

 

Ni vet typ som i den där sketchen som var förut,,,När han vunnit pengar o gick in till chefen o härma honom,Jaa du har ju hela helgen på dej,,,

 

 

Av Lisa Nilsson - 6 januari 2010 12:34

En riktigt turbulent morron har vi haft..

 

När vi kom upp i morse hade VATTNET FRYSIT!

 

  

 

 

 som kallast har det varit -30,4 grader här inatt!!

 

 

 

vi ringde in till grannen och frågade om hon hade vatten och det hade hon,,

 

så då ringde vi jouren och till svar fick vi..*Jaa det brukar vara så i en del av husen där men ALDRIG på det numret*!!!!

 

Självklart bor ju vi på FEL nummer då,,,

 

så sa hon att Näe vi kan INTE skicka ut nån hjälp idag ni får VÄNTA TILLS IMORRN!!!!!!!!!!!!!!!!1

 

Och låna vatten av grannar som har,,,

 

HELT JÄKLA OTROLIGT!!!  

 

 

 

vi hyr och det finns en Jour och dom ska väl för sjutton kunna göra nåt då...

 

Jag blev sååå Jäkla IRRITERAD så jag tog telefon och RInGDE TIDNINGEN!!  

 

 

Hon där Tyckte också att detta var för bedrövligt och skulle ta reda på mer och återkomma!! + att hon ville skicka ut en fotograf som skulle ta en bild på oss,,,

 

Men då sa jag NÄÄÄÄÄÄE vet du va jag vill INTE va med på bild!! Dels för att jag hatar att fotas + att man ser ju för bedrövlig ut nu när man inte kunnat Duscha,,,Hon sa jomen det blir ju ännu mer effekt då när dom får se hur ni haft de,,,Jaa visst svara jag Då blir man väl vräkt också eftersom man Ringt er,,

 

Jo men det behöver du inte oroa dej över då blir det ju ett Riktigt stoff att skriva om,,,hahaha skitkul,,,Näe jag vill inte det,,

 

 

Sen ringde hon igen och då hade hon ringt till jouren..vet ni vad dom svarat henne,,,Nämen åh INGEN SKA BEHÖVA VÄNTA TILLS IMORRN!!

 

 

Jag blev helt mållös när hon sa att dom sagt så,,Men hon sa att det var nog bara för att jag är journalist och dom blev skraj,,,Men nu gör vi så att vi avvaktar och har ingen kommit till er under dagen då SKRIVER VI OM DET,,+ att vi vill då ta en BILd!! ÅHH svara jag MÅSTE NI TA EN BILD???

 

Jaa helst svara hon...hmhmhm då får ni ta på hundarna,,,svarade jag,,,Hon skratta o sa jaa men fundera på det så ringer jag sen igen!

 

 

 

 

 

 

Vår snälla granne har kommit med vatten + att jag får duscha där om jag vill.   + Låna Toa för man kan ju INTE SPOLA HELLER!!!!!1

 

Presentation

klocka

Calender

Facebook

Fråga mig

6 besvarade frågor

Väder

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Bloggerfy

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Denna blomman är jag!

Kategorier

Gästbok

Besöksstatistik

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Blogkeen
Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Bloglovin'

Fibromyalgi!

Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare. Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare.

snö


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se