Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas

Senaste inläggen

Av Lisa Nilsson - 14 augusti 2011 12:24

Har lyckats knopa ihop 2st Baby filtar!

 

       

En till Elins Lilla Eddie         Och en Till Nattas Än så länge ofödda Lilla Benjamin

Eller om ifall det mot förväntan skulle bli en liten Tösabit så vågade jag INTE göra den i Blått utan tog en neutral färg grön o gul!

    Sen har jag påbörjat en till Liten filt till min Nisses Framtida Bebis! Jag tror dom får en liten Tösabit så jag har gjort en i rosa(hihi) får väl sticka en ny ifall det blir en pojk!

 

Och lite mer bilder på Lilla Eddisen!

Goklimpen!

   

ANNONS
Av Lisa Nilsson - 8 augusti 2011 12:51

Idag blev det kookallabalik i hagen!

 

En ny medlem i flocken kom,och då fullkomligt skeeenade dom annars såå lugna korna(Ibland ialf)  till välkomnande av den nye!

      

                 

ANNONS
Av Lisa Nilsson - 3 augusti 2011 15:21

samma dag vi hämtade scooby fick jag rycka ut o in (hahaha lät roligt de,,)Me Min Natta och följa henne till förlossningen!

 

Här kommer hon VANKANDES ifrån Bussen(Fniss) INTE Populärt att jag fotar hahha..struntar mamsen fullständigt i!

 

 

 

 

 

 

   Nääääe sa Natta Inte Knäppa Nu iiigen! du o din Kamera hahaha,,smällar man får ta när Mamsen e Papparazzi! hihi  

Hon blev undersökt och fick ligga i en kurva!

  Falks ALARM igen ifrån den lille där Inne i BALONGEN hihihi! Allt såg bra ut,,meeen hon har kraftiga förvärkar och en svår foglossning min lilla stackars unge!!!!

 

Så det blev till att fara hemåt igen!

    OCh lite fler bilder ifrån Lilla huset!

Ola o Marie på Besök!

    Om ni undrar vart MARIE är på bilden så blev hon inte me hahha VILKEN MISSSSS!!! ska Genast leta reda på ett på go tjejen!

Av Lisa Nilsson - 3 augusti 2011 14:10

Tjolahopp! Bloggisar!

 

Jag har tagit en Rejäl Time out ifrån bloggandet

pga olkia omständigheter!

 

Livet efter pappas bortgång har varit EXTRA Tufft o jobbigt och allt jag hade planerat har gått käpprätt åt skogen vill jag säga!

 

Men kände idag att ett litet nytt hopp om en bättre framtid och Kanske ett lugnare Liv kan vara i antågande! Jag vågar ju INTE ropa hej ännu Men jag ser nu framåt med Glädje och Livslusten börjat komma åter!

 

Här är lite bilder ifrån *Mitt Lilla hus och Liv på *Prärien* samt övriga bilder också!

 

Hoppas eran sommar varit bra och att ni solat o badat och haft skoj!

själv har inte lyckats hamna i plurret ännu,,men det ska ju bli fin väder i Augusti så nu ser jag fram emot ett Dopp i det blå!

 

ni kanske minns MEj förra sommaren?         Då var det full rulle på badandet och båtturer mm!  

 

Nu Bilder ifrån Lilla Huset!     

 

 

  vy över prärien! *kossorna i hagen*   Får hjälp av Robin o ta ner stockar ifrån jordkällaren!   Tobbe provar studsmattan!       Min rosbuske som snart BLOMMAR!!!   Min närmsta grannar FÅREN!!!Bääää....     Grannen och hans Myyysiga får!       sandy!   Tobbe,Tess,sandy o Jens på Besök!         här sussar Jag bra,,På kattmats påsen hihi!   Bamse Tallarna!     

 

 

  Lilla Andreas ska kika på kossorna!     Niclas fixar me vattning!   Natta o brian o Rassel o Kaninen Bosse på Besök!

 

Rasheed Trivs på landet hos Mommo!  

  sigrid e nyfiken på Bosse!                            Niclas,Linda o isak på Besök!       golf tur med Mor o Bror! Boulognern!           gooos   kuckelikuuuuu...   Hönshuset städat!           Natta o Brian o Rasheed på Besök!         karlsson i favorit position igen samt sigrid och Lisbeth som han håller ömt i!   Niclas här o hjälper till o fixa upp lite saker!

Tack gubben min för all hjälp!   kalas hos Danne o Elin!             Byffy gillar hagen skarpt!       Dessie trivs som fisken i vattnet med hagen!     *skogkatt bebisarna!           c

cizzi och Jaga på Besök! Samt Robin!

    fick fler kompost galler av dom så hagen kunde bli större! Gulligt av er!   scooby myser i hagen!     och Färgat håret svart!

 

                                        

Av Lisa Nilsson - 27 juli 2011 11:34

GRATTIS ÄLSKADE UNGEN MIN!

 

                        Mamsen kommer Me Kakor o Paket Även om vi båda är föööör FET!!! hahha..Måste Retas lite ...  

 

ÄLSKAR DEJ GUMMAN MIn!

 

 

                      

Love...Mamsen..    

                     

Av Lisa Nilsson - 3 juli 2011 16:40

Norsk Skogkatt


    

Norsk Skogkatt är en storvuxen och robust långhårskatt med en päls som står emot både väta och kyla. Norsk Skogkatt har något längre bakben än framben och detta gör att den är en utmärkt klättrare. En fullvuxen Norsk Skogkatt ska ha en halskrage och långt hår på övre delen av bakbenen. Pälsen är lättskött, men katten fäller mycket under den varma årstiden. Huvudet på den norska skogskatten är trekantigt och nosen är rak. Ögonen är mandelformade och sitter brett isär. Tassarna är breda och har tofsar mellan tårna och svansen är tjock och yvig. Alla pälsfärger och mönster är tillåtna på en renrasig Norsk Skogkatt. En Norsk Skogkatt har en livslängd på 12-13 år och kan väga mellan 3 och 9 kg. Norsk Skogkatt är oftast reserverad mot främlingar men tillgiven sin familj. Den norska skogskatten kräver mycket aktivitet och trivs med uteliv. En Norsk Skogkatt är intelligent, vänlig och lekfull.


 

Den stora robusta och muskulösa katten med yvig svans och halvlång päls, vilken den Norska naturen i århundraden skoningslöst avlat fram och fött upp med hjälp av isande kyla, snöstormar, piskande regn och hagelskurar, svält samt rädsla i de norska skogarna.
Moder jord lät endast de kraftigaste och mest välanpassade djuren behålla livet, samt gav dem flera goda egenskaper för överlevnaden.
Speciell päls med tjock underull, för att skydda mot kyla, och de långa vattenavvisande täckhåren, hängande över ryggen och utmed sidorna för att ge skydd mot regn och snår.


EC S*Tassajara's Tigris, DMFör att de ömtåligaste delarna på kroppen skulle få mera skydd fick dessa mer päls, såsom krage, kindskägg, skjortbröst, knickers, tofsar under trampdynorna och den långa ludna svansen.
Päls- och ögonfärger brydde sig Moder jord inte så mycket om och gav Skogkatterna alla päls och ögonfärger som hon hade tillgängligt, dock ej siamesteckningen.

(Lånad bild)


Storvuxen och muskulös med lång kropp och höga ben, där bakbenen är högre än frambenen, är nästan ett måste för att klara sig i vildmarken. Skogkatten rör sig enormt smidigt och är en suverän trädklättrare. Javisst tar den sig ner för egen maskin, oftast då med huvudet före.
Skogkattens trekantiga huvud påminner starkt om lodjurets. Med de stora toffsförsedda öronen, rovdjurets vilda blick från de stora något snedställda ögonen. Den kraftiga hakan och den raka profilen förstärker det vilda utseendet.Nu frågor du dig - Kan man ha denna katt som innekatt och sällskapsdjur?
Svaret är otvivelaktigt JA. Skogkatten är mycket sällskaplig, kärvänlig och tillgiven sin ägare. Liksom alla andra katter har varje Skogkatt sin stora personlighet. Den är även lekfull och Intelligent och småpratar gärna utan att för den skull vara högljudd.är det sant att Norska Skogkatter har 6 tår på varje tass?
Nej, det är inte sant. Norska Skogkatter har lika många tår som alla andra vanliga katter, dvs 5 tår på varje framtass och 4 tår på varje baktass.Pälsen är trots sin längd lättskött, men tova då och då vid pälsfällningen kan förekomma. När skogkatten fäller sin päls, ja då fäller den och till slut ser den nästan ut som en korthårskatt där bara svansen och knickerserna visar att den är semilånghår.


Sägnerna kring Skogkatten är många och den nämns tidigt i litteraturen som "Hulderkatten" eller "Trollkatta".


I Oslo 1938 ställdes den Norska Skogkatten ut första gången och bedömdes av en mycket begeistrad kattdomare vid namn Knut Hansen. På grund av 2:a världskrigets utbrott och dess efterverkningar, kom inte avelsarbetet för att bevara denna nationalkatt igång igen förrän 1972. År 1973 godkändes rasen i Norge efter att man enats om standarden.


Katterna bokfördes i experimentstamboken och 1976 hade normännen ca 100 st katter registrerade. Samma år på FIFes årsmöte i Wiesbaden blev Skogkatten godkänd, dock utan certifikatstatus. Klokt nog gav sig inte norrmännen, med Fredrik Nordanne i spetsen. Till FIFes årsmöte i Paris 1977 hade de utrustat sig med ett rikt bildmaterial och dokumentation både från det Norska avelsrådet och från uppfödare, där tre generationer Skogkatt fanns dokumenterat. Rasen blev godkänd.


Intresse fanns tidigt i Sverige för Skogkatten, men norrmännen ville först skapa en god stam, så det var bara 3:e och 4:e generationskatter som fick exporteras.
1977 kom den första Skogkatten till Sverige, Pans Tuppen.


                                     

Av Lisa Nilsson - 20 juni 2011 11:53

Uppdatering!   Ifrån tidigare inlägg!

+ lite nytt!

 

 

En OLYCKA kommer ju sällan ensam som man säger,,Och jag har sagt det ett OTALIGT antal ggr att MINA OLYCKOR kommit lite väl tätt och denna vår har dom ju åter igen avlösta varandra..

 

så Idag efter att ha haft problem med en tand igen

(som jag visserligen drog ut i Tisdags men svällde upp och såg ut som VÄRSTA Bävern dagen efter Men fick pencillin igår!

 

så har jag TOTAL kvaddat både in o utvärtes idag..Det känns som jag knappt kan Andas emellanåt för jag blir Dödligt trött!

Tog feber och den visade 39grader på em så kanske inte så konstigt,,Men som sagt jag mår inge alls bra,,Reaktionen kommer väl ifatt mej nu!

 

så ni som väntar att jag ska höra av mej via mail eller tel får vänta ett tag till känner mej SLUT just nu och kan ej ta ett Redigt beslut om nåt!

Eller gå vidare med det jag planerat ännu!

Förlåt för det! Och hoppas det accepteras och förstås!  

 

Här är lite bilder ialf!

 

  små tjejerna 6veckor   Att bita o busa me Farbror *Karlsson* är jätteskoj!   så då blir man såå här tröttis!   Fast *sigrid* vill inte missa Posen! hihi     grrr sluta fota nu matte..*Karlsson...         Snälla farbror Daniel tog me grabbarna Anton o Rasheed på en båttur!   Här var det visst Bävrar! Men blev inte med på bilderna hihi..         Min gokille Rassel såå mysigt att han fick åka båt! Och skoj var det sa dom båda!   Buuusgrabbarna!

Och mycket bad i poolen blev det också när Natta o rassel var här förra helgen!  

    Och Natta gjorde Fransk Manikyr på mej!

Jätteduktig på det hon!

    sen har ola o Maries katt sessan nedkommit med 5små gryn! här är dom!   säger som Magnus o Brasse när dom ska beskriva en färg,,GRÅÅÅ GRÅÅÅ GRÅÅÅÅ Och Grååå hihi...Alla pissarna är ALLTSÅ GRÅ!!!!

jättefin färg tycker jag!     och fina Mamma Sessan! även hon GRÅÅÅÅÅ!!               och så har vi varit och hälsat på min nisse pisse och hansStooora Familj bestående av isak,Linda och katterna ,,,,,jjjjaaaaaa Edvin har dom bestämt att en ska heta ialf,,,sen den andra killen har lite olika bud på sitt namn,,Först hette han ubbe sen uno och igår ola,haha såå idag vet jag inte riktigt vad han heter,,   Och annars så rullar det på som vanligt med små o stora bekymmer! Min kära mamma blir allt sämre med sitt minne så telefon går varm vissa dagar! Men men ska ta tag i allt så fort jag själv orkar!

 

Haft en jääääkligt jobbig helg med dels Tand urdragningen + att natta blev dålig så det blev akuten och sjukhus vistelse för henne!

Men före det så var vi ju alltså till Nisse o Linda och hälsade på och fotade dom små killarna!

Edvin och????????????

 

              Och så har Dessie   fått en uppsnyggning med Bad o föning och fix!

hennes shitzu päls börjar nu växa ut så det blir mer o mer jobb med den,,men sååå fiiin hon kommer bli när den växt ut tror jag!

 

Hon är ju fiiin nu också såklart!

 

                         

 

Även *Buffy* blev tillfixad med borst o klo klipp!

  Och tjejerna får ortfarande lite kvälls välling!

  Annars SKRIIIIIKER vi så här,,,Om vi ej f¨år kvälls snutt o välling!   så Natta fick ta den biten en sväng när hon var här!       

Och sen ville Natta gäääärna hålla i Lille goa Eddie också (Tränar lite tills hennes lilla dimper ut i september)

      

På Återseende Gott folk!

 

   

 

 

 

 

 

Av Lisa Nilsson - 17 juni 2011 20:15

En OLYCKA kommer ju sällan ensam som man säger,,Och jag har sagt det ett OTALIGT antal ggr att MINA OLYCKOR kommit lite väl tätt och denna vår har dom ju åter igen avlösta varandra..

 

så Idag efter att ha haft problem med en tand igen

(som jag visserligen drog ut i Tisdags men svällde upp och såg ut som VÄRSTA Bävern dagen efter Men fick pencillin igår!

 

så har jag TOTAL kvaddat både in o utvärtes idag..Det känns som jag knappt kan Andas emellanåt för jag blir Dödligt trött!

Tog feber och den visade 39grader på em så kanske inte så konstigt,,Men som sagt jag mår inge alls bra,,Reaktionen kommer väl ifatt mej nu!

 

så ni som väntar att jag ska höra av mej via mail eller tel får vänta ett tag till känner mej SLUT just nu och kan ej ta ett Redigt beslut om nåt!

Eller gå vidare med det jag planerat ännu!

Förlåt för det! Och hoppas det accepteras och förstås!  

 

Här är lite bilder ialf!

 

                                                             

 

 

 

 

 

Här är lite bilder bara

Presentation

klocka

Calender

Facebook

Fråga mig

6 besvarade frågor

Väder

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2019
>>>

Tidigare år

Bloggerfy

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Denna blomman är jag!

Kategorier

Gästbok

Besöksstatistik

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Blogkeen
Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Bloglovin'

Fibromyalgi!

Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare. Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare.

snö


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se