Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas

Senaste inläggen

Av Lisa Nilsson - 27 december 2011 12:55

Hej Hopp!

Den jobbiga julhelgen är nu över och det gick mot förmodan över förväntan!   Dan före dan var vi och julhandlade med Niclas o Linda o Lilla Isak! Sen Tände vi ett ljus på Pappas grav tillsammans! Det var tungt o jobbigt men det gick hyfsat ialf Julafton firade vi först hos Niclas o Linda det var jättetrevligt,sen vidare till Nattas familj och firade en stund där och det var också mysigt,sen vidare till ELin o Danne där vi avslutade kvällen med ännu mer mys! Valparna hade Elin hand om denna dag så vi kunde åka iväg o fira med barn o barnbarn! Jättesnällt av henne! Fick även en spekulant på valparna på självaste julafton! skoj skoj! får se om dom bestämmer sej under veckan!

 

Mamma var med hos Niclas sen åkte hon med brorsan hem tll honom!

sen ville hon vara hemma hos sej själv!

 

 

 

Nu är det bara 1vecka kvar tills valparna är leveransklara!

 

Här är lite mer bilder på dom små julgrisarna hihi!

 

                                                                                                

 

Sen var det längesen *Herr Karlsson fick vara med i rutan hihi! 

 

ANNONS
Av Lisa Nilsson - 5 december 2011 14:18

Har inte berättat detta för någon,Men Mitt sorge arbete efter min kära pappa känns,finns och försöker överstiga det varje dag!

 

JAg gråter ofta.Minns olika saker som påminner mej hela tiden om sånt som var självklara för bara 8månader sen!

 

Dom stora dagar som gått och som jag tagit mej igenom hittils är,,

Pappas födelsedag! Fars dag! Och nu igår Rasheeds födelsedag!

 

Förra året var ju pappa med och firade Rassel OCh det var en rolig dag,,Pappa åt för första gången i sitt liv afrikansk mat och HAN ÄLSKADE DET!!! Han tog flera portioner! *han var på ett Glatt humör som vanligt och hängde med i samtalen på Engelska t.om

 

Pappa lärde sej engelska igenom tvn alltså filmer mm! Sen när jag växte upp fick han glosträna OFTA me mej hahaha han var ofta bättre än mej på Engelska!

 

Så igår blev åter en sån där Minnesdag som emellanåt Trots att jag höll masken fick mej att Tänka tillbaks på åren som gått!

 

vi hämtade först upp Mamma och sen tog vi en sväng till kyrkogården och tände ljus på pappas grav! bara det får mej ju att fortfarande börja gråta och må dåligt igen!

 

 Och på hemvägen kom tårarna igen! Och den värsta kom när vi släppte av Lilla Mamma..hon sa som hon alltid säger nu när vi släpper av henne efter att ha tagit henne med på olika turer!...Jaa det känns inte roligt att komma hem längre,,När jag vet att det inte finns nån som väntar glatt på mej,,ååååååååååhh fyy hemskt vilken tortyr man ska utsättas för i livet..sååå sorgligt o ledsamt för min Mamma!

 

Och för oss alla!

 

Övriga Exempel på...

 

JAg går i affären och letar advents ljus..Då stannar jag upp vid Julkort och ettiketter..får syn på såna som man sätter på kylskåpet (stickers)

Och blir kvar en lång stund vid dom bläddrar o letar febrilt efter såna som Pappa gillade,,Dom ska vara lite gammeldags! så många år som jag letat och hittat och köpt exakt såna som pappa vill ha på sitt kylskåp! Och han har med som ett barns tindrande ögon Glädjefullt tagit emot dom o sagt åååh Tack Lisa Tänk att du jämt hittar exact såna som jag vill ha! Barnsligt kanske många kan tycka,,Men både pappa o jag är o var lite barnsliga! Allra helst Pappa hahha!

Jag står där o håller hårt i arket med Kyrkan,släden,fåglarna i kärven mfl Och minns alla år av skoj vi haft med dessa små bilder som Pappa var väldigt noga med att dom skulle sitta på ett visst sätt också!

 

Det vart ett Motiv som såg ut att vara hämtat ur en Gammal saga en för länge sen svunnen tid!

 

Jag vet var ifrån detta Motiv kom! Pappa var född i Blekinge i småland Och han och hans mamma(Astrid) bodde med sin mormor o morfar i en röd liten stuga på landet!

Pappa berättade ofta om sin tid där..JAg tror han var mycket lycklig då för han pratade ofta med värme i rösten om den tiden! Hur hans Mormor pyntade och gjorde det Juligt o mysigt med små medel för  dom var fattiga! Hans julklappar bestog av Pepparkaka,kola Och nåt stickat av mormor!

 

Nåväl,,har många roliga episoder ifrån kylskåps pyntandet!

Det jag minns närmast är när Min Natta var liten och morfor och hon skulle pynta kylskåpet medans jag var på jobbet!

 

När jag kom hem var Natta sur o arg,,(Var vääldigt ovanligt att Natta var det på morfar!) Pappa satt lite slokörad i soffan och liksom skämdes hahaha.. Natta började i kör med mormor berätta om hur Morfar varit dum,,För Natta fick INTE sätta upp som HON VILLE..Och Pappa hade stridigt med Natta hahha jag skrattar ihjäl mej när jag tänker på det! Mamma var arg på pappa för hon tyckte att han gått för långt och var barnslig som JÄMT Måste ha det på sitt sätt!

Pappa hade gått därifrån och låtit Natta sätta upp som hon ville!

 

Sen gick Mormor o Natta till affären! Och när dom kom hem så

 

PAPPA ÄNDRAT PÅ ALLT IGEN hahahaha,,,

 


Jisses vilket liv det var och Pappa skämdes igen ..

 

Så det är kanske pga av mitt dåliga mående just nu som jag gjort o sagt saker som jag kanske kommer att ångra längre fram!

 

Men får ta och gå igenom allt efter mitt sorge år!

 

så vill säga FÖRLÅT Till er som det drabbats! Finns ialf 2 som jag nog sårat rejält! Men skyller ABSOLUT Inte enbart på detta utan kan ha sina orsaker också! Hoppas ni 2 vet vilka ni är! 

 

 Fortsättning följer,,,,,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ville ringa dig idag för att säga att jag älskar dig, men ditt gamla nummer är inte längre i tjänst. Jag försökte med operatören hon sa "förlåt jag har inget nummer till dig". Jag försökte att gå till ditt hus, men du bor inte där längre. Posten har ingen adress för vidarebefordran. Jag antar att himlen är alldeles för långt borta. Jag älskar dig, jag saknar dig. Du är i mitt hjärta alltid och för evigt.

ANNONS
Av Lisa Nilsson - 3 december 2011 23:33

Efter återigen en migrän dag,så fick jag plötsligt denna utgjutelse i ögat!

ISCh!        

Av Lisa Nilsson - 2 december 2011 12:31

Julen står för dörren och såå många tankar kilar runt i mitt huvud!

 

hur ska denna jul bli? Första julen på 48År som inte min Pappa är med..  

 

Känns jättejobbigt ledsamt och ångestfyllt!

 

Jag vet att han inte gillade att man deppade ihop eller hade tunga tankar utan skulle va glad o positiv!

Nu har ju mitt liv inte varit en dans på rosor precis så jag säger som så..Mitt Liv har format mej så!

 

Även om jag ofta får höra..men '*Lisa Du är ju jämt så glad bla bla bla!

Jovisst utåt kanske men i mitt inre RASAR ofta en flod av ångest,tårar,ilska,oro som jag brottas med!

 

Jag fick höra för några dagar sedan av min forna vän! Du tar så mycket energi ifrån mej!??? Vi UMGÅS Inte ens,,Det är hon som ringt o tjatat på mej om än det ena o än det andra! Och lagt sej i saker som hon inte vet ett dyft om..Såna människor har jag fått nog av så dom RADERAS DIREKT nu för tiden på min lista!  så det är fanimej hon som sugit energi från mej! JAg gick på terapi för ett antal år sedan pga av min livssituation då och fick lära mej att dom som jag mår dåligt av ska jag TA BORT I mitt Liv,,Och det har jag följt ett tag nu..även om jag inte trodde detta om denna vän så blev det tyvärr så till slut! JAg rådfrågar OFTAST andra nu för tiden FÖR ATT DET KAN JU FAKTISKT VARA MEJ DET ÄR FEL PÅ OCKSÅ!!!! OCh det sticker jag inte under stol med att det kan många gånger vara också!MEN när dom med egna ögon får läsa det vederbörande skrivit eller hört denna sagt så HÅLLER Dom med mej Oftast! Men RIKTIGA vänner ger både ris o ros så jag tar också att JAG SKRIVIT Ganska  elakt eller fel och då kan jag gå tillbaks o rätta till det och formulera om det! MEN Fattar dom då ändå Inte så Bye bye ! MEEn Dom nästlar sej efter ett tag tillbaks eftersom jag har så svårt för att INTE ge folk en andra chans!

MEn nu är det slut på det! ska hädanefter försöka hålla mej till folk som ger mej BRA energi! Ett jäkla tjat om energi nu,,det är väl modernt att säga så haha!

 

Åter kommer med Mer SKIIIT lite senare! + GLADA saker också!

Nu ska jag strax iväg till Natta Med en TÅRTA! Lilla Rassel fyller 5 år i helgen så då blir det KALAS!! Kuligt! Trots även smolk i bägaren med det också! Pga Mitt x ..Men det tar jag senare som sagt!

 

Have a Lively Friday gott folk!

 

  Tomten kommer till ALLA som är SNÄLL! HAr jag hört!!! Eller? Får väl se om jag vart det då!

 

Av Lisa Nilsson - 28 november 2011 13:55

Ett tag sen jag skrev igen..men har haft lite annat för mej som vanligt och ej haft nån blogglust heller för den delen!

 

Igår kom snön även till oss och det känns bara bra tycker jag så länge det är LAGOM då förståss!   Blir ialf ljusare och framför allt renare när man har små Tassar som springer ut o in!

 

Valparna mår bra och har för längesen fått ögon och börjar nu att Leva till lite mer i hagen! Dessie är VÄLDIGT mycket trött på dom nu och tar längre o längre pausar ifrån valpkorgen!

 

Vi ska börja med lite smak portioner snart så då börjar det stora jobbet me valpar! Mycket Torkande o passande blir det då!

 

Och nästa vecka flyttas dom ut i kök/Matrummet för att bli fortsatt socialiserade!

 

Vikten på dom nu är Tomten som fortfarande Ligger på Topp placering med sin vikt på 840Gram!         

 

Sen har vi Rudolf som väger 814Gram!

                 

Och Nissen på 775Gram!

         

 

Och till sist Lilla Lucia på 764Gram!

                    

Och Mamma o vi! som står och matar oss emellanåt!

                

Av Lisa Nilsson - 21 november 2011 00:03

Nostalgica!  Av Lisa Nilsson - 20 november 2011 21:55

Idag har vi vart på 30års kalas ett syskon barn fyllde..Kul o träffa släkten igen,och det var så mycket gott smörgåstårta o mumsiga kakor,,Och trots att födelsedags tjejen bodde i en liten 1a så fick vi plats allihopa ca 30pers var vi nog!

 

Vi fick hundvakt några timmar så vi kunde åka iväg,,Tack Elin pelin för det!

 

Nu har valparna hunnit bli 2veckor öppnat ögonen och är hur sööta som helst!

 

Allt funkar hittils jättebra med Dessie också!

 

                                                                                                                                       

Av Lisa Nilsson - 14 november 2011 23:02

I år blir det till att fira jul själv UTAN barn o barnbarn,,,

Känns för jävla trist o tråkigt!  

Jag  har lovat att inte gnälla om det,,MEN kan inte låta bli att gnälla lite ialf... För det var inget jag hade räknat med att det skulle bli så!

 

JAg är van me mycket folk på julen så detta blir väldigt ovant!

Men som sagt...........................................

vi kan ju inte lämna Dessie o valparna För att åka o fira jul med våra barn denna helg!

 

sen vill dom i sin tur inte åka till oss pga att dom nu har egna små familjer och vill ej kuska runt med sina barn Allra helst Natta har ju 2 så förstår man ju att hon inte vill åka runt som förr! + att ingen av dom har körkort heller så då blir det vi som får hämta o skjutsa hem,,inte för att det gör något men blir ingen hel jul för nån då när man lär tillbringa halva dan i bil..

 

Niclas Lilla har ju inte fötts ännu men dom vill också vara hemma hos sej!

så det är bara o gilla läget då! 

 

Vi är bjuden till goa vänner en stund på kvällen men vi får åka en o en isåfall och det är ju inte heller så skoj!

 

Det blir jag,gubben Mamma o en bror till mej....+ Djuren då såklart TUR man har dom!

Men man får väl roa sej bäst man kan.. 

       

 

Får skojsa till de me gubben lite (kanske)  

     

       

 

 

 

Presentation

klocka

Calender

Facebook

Fråga mig

6 besvarade frågor

Väder

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2019
>>>

Tidigare år

Bloggerfy

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Denna blomman är jag!

Kategorier

Gästbok

Besöksstatistik

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Blogkeen
Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Bloglovin'

Fibromyalgi!

Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare. Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare.

snö


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se