Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas

Direktlänk till inlägg 7 april 2011

En Jättejobbig och sorglig dag,,men ändå så roligt att ha fått uppleva!

Av Lisa Nilsson - 7 april 2011 20:14

Heeeej Kära goa vänner!

Så roligt att ni Ringt Mailat, smsat och kommenterat både här o facebook idag,,och Väntar spänt på det jag varit med om idag!

 

Jag har lite svårt att fokusera just nu eftersom jag är jättetrött,,dels av det jag varit med om men sen har som sagt telefon gått varm,+ att jag nyligt pratat med en nära vän till mej som även mitt Medium bett mej göra!

 

ska försöka ta det steg för steg!

Först när hon kom tog ju hundarna över ett tag,,sen gick hon först in i köket ,,och DIREKT stötte hon på obehagligheter,,och jag fick Extrem hjärtklappning!

 

dels för att jag kände likadant som hon vi typ Rös ikapp usch,,sen blev jag rädd också,,för jag kollade ifall hon såg nåt som Inte jag såg,,Isch,,

 

Men hon tittade bara på mej och sa,,Lisa jag förstår verkligen att du mår dåligt av ALLT DETTA,,,

ALLLT sa jag ;,,jaaa Jättemycket energi här och Inte bara Trevlig kan jag ju säga,,

 

Jag svarade stump..nääe fy,,Jag vet det!

Samtidigt kände jag ett fånigt leende dra över mina läppar,,JAg tänkte PUH tack o lov så är det inte mej det är fel på!

 

Vi gick vidare in emot rummet och DÅ Först upptäckte jag att hon hade nå slags stål pinnar i handen som hon typ gned emot varann,,

 

När vi kom in i rummet Tvärstannade hon och fast jag höll avstånd så höll jag nästan på att springa in i henne för HON BACKADE,,Shit va rädd jag blev när hon stannade bara så där abrupt!

Jag frågade nästan stammande,,vad är det???

 

Jaaa du Lisa,,inget roligt det tar emot som sjutton här,,Sen tog hon fram pinnarna och gick med dom EMOT MIN FÅTÖLJ;;;;; OCh dom SLOG EMOT varann precis där,,JAg vågade INTE fråga utan kollade spännt på bara,,sen stegade hon mot DATAHÖRNAN,,,Och stannade till och frågade mej om jag kännt nåt vid datan och att lampan betett sej konstigt,,,iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii  fyyy fabian jaaaaa usch ja Flera ggr,,,

 

Då böjde hon sej och kelade med vovvarna igen,,och så sa hon att dom här har OCKSÅ KÄNT av detta va?

 

Jaaa det har dom....ja jag märker det sa hon..

Jag frågade hur? Hon sa det märks på dom att dom blir oroligare när jag går runt här,,jaha ok!

 

 

sen sa hon att nu är det DAGS ATT TA TAG I DEJ:...

 

Ojojoj jaaa visst...Vi gick in i sovrummet där fick jag lägga mej med fötterna emot huvudgaveln sen satte hon sej bakom mej,,Hon berättade vad som kunde ske och att jag skulle berätta vad jag kände,,+ att hon sa att jag skulle försöka att bara slappna av,,

 

hon la händerna runt mitt huvud,,Och sa igen slappna av nu,,JAg var ju spänd som en fiolsträng trots att jag förökte varva ner,,Tillslut gjorde jag det och det känndes lugtn o skönt,,JAg minns att jag tänke,,

Jaja det kommer ju inte hända nåt speciellt med Mej..Fick lite kaxig känsla,,Jäkla Nonsen,,haha..

 

Skulle nog inte blitt så kaxig,,för i nästa sekund började tårarna att formligen FORSA på mej,,

Då Blev jag rädd,,och sa näääe fasiken va otäckt VARFÖR började jag att gråta,,hon svara scchh låt det komma nu gråt gråt gråt,,du har en sån Otrolig sorg inom dej Lisa och det är dags att släppa taget nu och låta den komma ut,,Jisses Nu började jag att storböla och om vart annat sa jag nääe va pinsamt,,och hon Näe Lisa Inget pinsamt eller konstigt alls..snart skrattar vi ihop..

 

Vilket jag just då Inte kunde fatta!

 

Sen vart det lugnt ett bra tag och jag lugnade mej sakta,och allt känndes sååå himla lugnt o skönt,,

måste pausa lite,,,,,  

Fotrsättning...

 

hon sa efter ett tag att nu ska jag öppna upp ljuset och Driva bort den onde som ENVIST intagit dej!

 

Fyyy sååå obehagligt,,Jag har alltså haft en MÖRK Varelse som gripit tag i mej o mitt liv,,pga att jag mått dåligt och att han Älskar att hoppa på såna som mej! Det är Ingen relation knuten på nåt vis emellan han o mej,,utan han har befunnit sej i och ikring detta hus Länge länge,,och Inte förrens jag började må dåligt + att jag efter Tia atacken blivit Mer motttaglig och öppen för sånt här..då har han föst undan Min HJÄLPARE och tagit över!

svårt o fatta,,Men efter att hon berättat för mej Innan (Jag glömde skriva det i början)att jag hade en Lång Helt mörkklädd gestalt bakom mej o runt mej hela tiden och jag har ju med egna ÖGON sett honom,,och Därför fick hon komma tidigare än hon skulle för jag blev så himla rädd för honom och kände att han INTE var nån snäll sak! Usch,,

 

Den kvällen jag såg honom stog jag ute på altanen och

Rökte samtidigt som jag Natt kissade Alva,,Då helt appropå kände jag hur jag frös till och jag rös och kände hur nack håret reste sej,,Jag tänkte bara att det var väl en blåst vind och skulle precis dra upp luvan på jackan,,samtidigt som jag kikade ut vad Alva gjorde,,Så kom jag helt av mej,,för i altanglaset ser jag hur en Lååång gestalt Lutar sej över mitt huvud bakifrån,,Jag tappade andan och blev helt stum,,

JAg tog ett steg fram för jag tänkte typ springa istället så hukade jag mej skitsnabbt,,och när jag sen kikade till var han borta,,Jag skrek på Alva i rädsla och hon kom infarande upp för trappen så tvärstanna hon reste ragg o morra,,och sen sprang hon före mej in! usch usch och usch !skiiitobehagligt!

 

 

Hur som haver,,När hon började uppna upp ljuset så började mina ögon att fullständigt flippa ur,,jag blinkade som värsta blinkfyren och jag sa,,jag kan INTE vare sej stänga eller öppna ögonen,,Näe svara hon jag ser det,,men ta det lugnt inget farligt kommer att hända..det beror bara på att ljuset är så starkt och det kommer den onde att sky men han är super envis och vill INTE lämna dej!

 

Jag kännde hur hjärtat började rusa jag blev yr och mådde pyton igen..Isande kyla blev supervarmt!

 

Jag höll på att börja gråta igen,,men fick nån slags styrka där jag sa för mej själv näe du nu ger du Faaen i mej o sticker,,Efter åter en stund Blev allt grått,,jag såg inte ens vägglampan när jag försökte öppna ögonen inte heller taklampan! Bara grått o suddigt!

 

Och sen kom det helt underbara lugnet tillbaks,,

en jätteskön o avslappnande känsla igen..då sa hon innan jag han säga nåt ,,japp där fick vi iväg honom,,

Vilken jädrans lättnad,,Jag började genast fråga igen VARFÖR Han skulle på mej,,hon förklarade igen!

 

Sen blev jag skittrött,,men då sa hon,,Nu ska vi se om du är öppen för att ta emot dom snälla också plus att du behöver lite mer kroppslig hjälp också,,Jisses Ännu mer,,men skoj skoj,,nu kände jag mej helskärpt och Jättelugn och REDO för att möta det jag sååå länge velat uppleva!

 

Så hon grejade igen med mitt huvud det kändes som hon vickade det o vred sakta sakta,,

 

 

 och Efter en stund sa hon,,Har du mycket problem med huvud värk,,Japp var svaret,,Migrän,,Japp,Ledvärk,japp.,haft problem med hjärtat Japp..nacken,,japp,,Ländryggen,Japp,

Hjärtproblem,,Japp,,Och där blev det Inte så roligt,,

Jag fick förklarat att det inte alls var så bra med mitt hjärta och att jag Måste sluta stressa,,hon såg ett stort svart typ bälte och superdålig energi runt hjärtat!

 

Men att det nu säkert skulle komma tillbaks lite energi där men jag är fotfarande i riskzonen och måste ta det lugnt OCH sluta stressa sa hon minst tio ggr till!

 

så sa hon plötsligt,,nu är mina hjälpare här! Jag ryggade till lite,,Jaha och vad ska dom göra,,Jo dom ska hjälpa mej med dej..Jaha ok..

så sa hon nu är dom här på din vänstra sida,,känner du nåt nånstans,,Jisses jaaa på min arm känns det tungt men ändå inte,,hon sa ok..

Sen frågade hon om jag Haltade?? Va ehh ja jag har lite svårt att gå ibland men halta vet jag inte om jag gör,,Ok sa hon..Du har nämligen nån gammal skada som gör att ditt ena ben är kortare än det andra,,vet du vilket,,Och i samma veva hon sa det,,så låg jag o funderade på varför mitt vänstra ben känndes så konstigt,,liksom domnat,,så jag provade att vicka på tårna,,MEEN HJÄLP det gick inte,,jag sa det känns jättekonstigt i mitt vänstra ben,,Jaaa sa hon dom håller på att dra o sjustera det,,plus att det kommer att kännas i ryggen och till slut i nacken och imorron kommer du att ha träningsvärk som om du hade varit hos en kotknackare! ooops ok...va bra att dom fixar till mej hihi..jag började faktiskt att skratta när jag sa det för jag tyckte det lät lite väl konstigt,,Men sen när det högg till i först ryggen o sen i nacken så  skratta jag inge mer jisses,,,

 

Och när dom höll på som värst då o fixa mitt ben,,så säger Människan PLÖTSLIGT igen,,,Nu kommer det en Glad kille igenom här på din högra sida,,SHIIIT vavavava,,Jaha,,och innan jag han säga nåt mer så beskrev hon hur han såg ut,,Jag förstog Genast vem det var,,men jag vågade varken öppna ögonen eller vrida på mej(vilket jag ångrar nu)för jag var rädd och osäker och nyfiken och ville inte sabba nåt,,

 

sen sa hon hans hårfärg,,då blev jag lite brydd o besviken för det stämde inte,,Sen sa hon Nämen vänta han brukar blondera sej och så skratta hon och sa att även han skrattade då..Och då släppte det och jag skrattade och halvgrät för jag blev så glad att den jag sörjt och tänkt på så mycket både han och hans familj och så kom han ÄNTLIGEN och gav lite bekräftelse på att jag haft rätt hela tiden att det är han som funnits ikring mej också..

 

Direkt fick jag en hälsning av honom,,Han sa du ska sluta gråta  nu och inte sörja mer och gå vidare och Leva livet,,även hälsa det till hans fru,,hon ska sluta sörja o gå vidare o leva livet nu!

 

Hon undrade om jag ville säga nåt eller fråga nåt som jag sen kunde framföra som en hälsning!

Jag gjorde det,,men innan så sa hon att hans namn började på en bokstav som inte stämde! då kom jag av mej igen och sa att näe det är fel,,Då sa han Namn på dom vi umgåtts med en gång i tiden,,Det stämde det ena ialf,,och då sa jag högt det parets namn och då,,sa han en hälsning som var lite knepig,,men samtidigt var det en hälsning som hans fru skulle känna igen och som jag inte hade en aning om,,för det var så jag ville att det skulle vara,,för att man skulle bli trodd + att om det nu var rätt person!

 

Han skrattade också gott och var glad!

Jag blev så berörd av detta att jag liksom inte kunde säga eller fråga mer för jag tyckte nog att han borde sagt mer,,Men det kan ju hända att det kommer mer framöver,,kanske var jag inte redo för mer kanske inte han heller vad vet jag!

 

 

Sen blev allt tyst o stilla igen,,och hon sa att nu sa dom hej och gick..

 

Jag tyckte att det blev lite abrupt,,och sen när jag kvicknade till och geleråtte symptomen släppt så jag kunde resa mej..sa satt vi och pratade mer..

 

och hon undrade hur jag mådde mm,,och jag sa sen att jag blivit lite besviken att inte nån ifrån min släkt kommit utan endast en kompis(vilket jag såklart var jätteglad över)Men ändå lite konstigt,,då fick jag som svar att det var ju denna personen jag haft i fokus så pass mycket och som jag mått så dåligt över dels hans bortgång plus att jag mått så dåligt över hans lilla familj som det måset ha varit fruktansvärt jobbigt o hemskt för!

 

Då förstog jag,,Sen var det bara en sak till som troligvis min stooora sorg också beror på det är..

 

Mer han jag inte säga förrens hon sa TVILLINGARNA!!!! Jag bara typ gapa o sa,,meeen oj hur visste du det,,Dum fråga av mej Eller hur??? hahha..

 

Hon undrade om jag sett någon av dom,,och jag svarade jaa bara flickan men inte pojken..

Hon kollade på mej och sa,,Vet du att det var en flicka och en pojk?? Vava Nääe,,Men jag tror det Ialf en flicka,,,Men varför har jag inte sett pojken!?

 

hon förklarade det för mej,,,,,

 

Jag fick beskriva Min Underbara Lilla söta dotter hon har halvlångt ljust hår och en rak lugg!Hon är Lik Natalie Lika söt o go,,Och hon har Niclas kritvita hår som han hade när han var liten! hon bär en vit utstående Likt en princess klänning med spets nertill!

Hon höll sina händer runt något som lyste med det var inte ett Ljus! hon var så gullig när hon stog neranför min säng och tittade på mej tröstande! Hon var så liten men såg så pass stor ut i sitt utseende trots att hon inte ens nådde upp till sängkanten! Jag ville sträcka mej ner och lyfta upp denna ljuvliga lilla tjej och bara krama henne,,men när jag försiktig lutade mej över kanten försvann hon..för att nästa natt stå på andra sidan sängen dit det är svårare att nå!

 

Detta känns jättejobbigt och konstigt att skriva om,,det känns så overkligt och helt bortom allt förnuft..Men jag har sett henne och jag fick bekräftelse på att jag INTE inbillat mej,,Hon finns med mej hela tiden hennes band är så starkt knytna till sin mamma sa hon...hon vakar o är med dej hela tiden,,,,              

Min Älskade Lilla Ängla Unge,,,såååå fruktansvärt jobbigt att aldrig få hålla dej i mina armar aldrig se dej leka o skratta,och att du aldrig fick träffa dina Kära fina älskade sysykon Natta o Niclas!'

Men jag Älskar dej mitt hjärta och jag vet nu att du finns,,Min sorg jag burit i alla dessa år fick idag sin bekräftelse! JAg tror jag är redo att släppa dej och gå vidare nu! Eller släppa dej är HELT FEL ORD,,

Vi ska gå tillsammans för du är ju med mej varje stund för alltid,,som mina härliga ungar o barnbarn,,

Det är ALLTID VI;;,,,

 

 

 

 

 

 

 
ANNONS
 
Ingen bild

rosa

7 april 2011 21:31

OJOJOJ va spännande, äntligen får du besked, men vad är det som är där ikring ?
Berättde hon mer om dig ?
Hur mår du nu ?
Vad händer ser ?? :P <3 <3 <3 <3

 
Lena

Lena

8 april 2011 07:28

Men oj oj oj!Nu har jag läst.Inte undra på hur du har mått där hemma i huset.Undrar vem den långe mannen var?Och varför han var runt omkring dig hela tiden?Den lilla flickan Lisa?Vill du berätta mer?
Hur mår du nu eter allt?Känns det bättre?
Tack för att du delade med dig,det var så spännade.
Stora Kramen på dig

http://lenaochpudlarnas-blogg.bloggagratis.se

Lisa Nilsson

8 april 2011 10:44

Jaa Lena idag känner jag mej helt mörbultad(Vilket jag också skulle kunna känna)Men jag trodde inte riktigt på det,,men tydligen var det också SANT!Jo jag undrar också vem han var
Och varför han kretsade ikring mej,,svaret var ju att han typ tog tag i såna som mej som mådde dåligt av andra orsaker,men otäckt är det!Ja den lilla Flickan Lena henne miste jag när jag var i 22a veckan 5och en halv månad på väg,,jo jag ska skriva mer om henne nu för jag behöver visst släppa på trycket angående den biten,,jag har typ låst in henne i mitt hjärta!Igår kännde jag en oerhörd lättnad,,men kände av mannen igen när jag satt o skrev plus när jag var ute o rökte sista ciggen på natten,,men Inte lika tydligt så jag gjorde som hon sagt att jag skulle göra om han närmar sej mej igen,,säga åt honom på skarpen att gå o lämna mej ifred!då försvann känslan och det kändes som en liten seger för mej!
Roligt att få dela med sej av nåt sånt här!
Stora kramen tillbaks!

 
Ingen bild

rozza

8 april 2011 13:33

jag är helt mållös

Lisa Nilsson

8 april 2011 14:30

Jaaa Rozza...Jag me

 
Karin o Svartnosarna

Karin o Svartnosarna

8 april 2011 22:00

Helt otroligt!!burr hårresande,men man måste nog ha varit med om något liknande för annars är det nog svårt att sätta sig i det som händer.Tänk om man fått hit någon när vi hade det så läskigt i vårt hus,det skulle ha varit spännande.Hur fick du tag på den tjejen? eller är det någon du känner.Hoppas att allt går bra o du får ha det lugnt,kramen på dig Lisa.

http://kajsa-varg.bloggplatsen.se

Lisa Nilsson

10 april 2011 22:39

Hej karin!
Jaa hua ja det var lite obehagligt men intressant!Jo tjejn är bekant till min granne och har varit och kollat i det här huset förut!Jo jag hoppas också att det blir lite lugnare nu!
Kram på dej tebax!

 
Lena

Lena

12 april 2011 21:22

Hur står det till?Eller står det still hehe?Kommit på plats?hojta till då sen så kommer jag förbi.Jag väntar tills du fått i ordning där hemma.Vill ju inte komma å störa nu då.Hoppas du mår bättre nu Lisa,sen den där energi slukade långisen gett sig iväg.Ja herre gud så du drar till dig allt.Så spännade men oxå lite kusligt:)Ja man får inte vara allt för trevlig:) hehe!Det utnyttjas även från andra sidan,helt klart.
Kramis dig!Och lycka till nu med allt du tar dig för.

http://lenaochpudlarnas-blogg.bloggagratis.se

Lisa Nilsson

13 april 2011 21:53

Hihi Lena det står både till och still,,Idag har det stått still med MIGRÄN fy tusan! Annars är det full rulle,,Flyttar i helgen KUUUULIT ska det bli!Jaaa sen ska vi ses och göra Hedesunda du o jag o vovvarna hihi!
Ja det otäckingen har nog pyst iväg även om jag försöker undvika honom med att INTE vara Hemma så mycket,,näe jag pyser ut me vovvarna så fort jag kan eller sticker iväg till häsunda!Jo det är lite svårsmält allt detta men jag försöker gå vidare nu och inte fastna i detta grubblande om varför mm,,Tur att man har flytten nu att engarera sej i så känns allt lättare!
Tack gumman kram tebax!Vilken härlig dag ni hade igår i hållnäs,,såg helmysigt ut!

 
Lena

Lena

14 april 2011 09:20

Ja, det är så skönt att vara där i naturen.Kommer ut till dig sen jag så kan vi promenera där lite.Måste åka till hembygdsns gården någon dag för där är det så fint.Lycka till med flytten nu.Jobbigt men säkert kul oxå.Vad fint du kommer att bo där.
Ha det!

http://lenaochpudlarnas-blogg.bloggagratis.se

 
beckaa

beckaa

19 april 2011 13:46

asså shit :o vet inte vad jag ska skriva. men gud så spännande <3

http://beckaa.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisa Nilsson - Onsdag 13 mars 14:58

Här är fotona                           Natta

Av Lisa Nilsson - Onsdag 13 mars 11:37

Det var 41 år sedan nu Jag för första gången Åkte utomlandsMinns de som igår trots tiden som gått...Minns värmen som slog emot mej när vi klev av planet ..och Palmerna som stod utanför flygplatsen sååå häftigt att få se en Palm minns jag att jag sa.....

Av Lisa Nilsson - Tisdag 12 mars 15:02

Hej kära Bloggläsare Många år har gått sen sist och jag trodde inte att min blogg var kvar🤔 Så jag tänker ta upp min Dagbok igen Idag vaknade jag med värk överallt och noll värktabletter hemma Så den här dan har gått i slowmotion Me...

Av Lisa Nilsson - 21 januari 2016 22:50

Idag besökte jag min bror som legat på sjukhuset ca 1 veckaHan ville bjuda på pizza Vi pratade en hel del om livet och hur allt blivit med oss..det blev mycket känslor som kom och tankar om att man lever ju inte för alltid och att nu när det är dålig...

Av Lisa Nilsson - 17 januari 2016 16:37


Hej hopp!    Nu var det ganska så precis 1år sedan jag bloggade sist var det den 14januari 2015 och idag är det den 17januari 2016   Förra året var väl som livet är i stort   både ris och  ros Men lite väl mycket ris kan  jag tycka!   Det...

Presentation

klocka

Calender

Facebook

Fråga mig

6 besvarade frågor

Väder

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Bloggerfy

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Denna blomman är jag!

Kategorier

Gästbok

Besöksstatistik

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Blogkeen
Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Bloglovin'

Fibromyalgi!

Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare. Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare.

snö


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se