Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas

Direktlänk till inlägg 31 januari 2011

Veckan som gått (VARNING FÖR LÅÅNGT INLÄGG!

Av Lisa Nilsson - 31 januari 2011 14:29

 

   Hallå där!

 

Jisses har inte skrivit här på en vecka!?

Meen Mycket har hänt både bra o dåligt och SKIITSKOJ!

 

Måndag 24Januari!

Dels fyllde jag år(inget att fira) sen kom

*Skrållans* Nya familj och hämtade henne!  

Det vart Lite tårar ifrån min sida ska erkännas,,så sorgligt att lämna över såna små go troll som förgyllt dagarna här med både gos,bus o rackartyg!

Men men känns ändå skönt att alla 3 fått bra hem!

 

stina gumman saknade sina små väldigt mycket efter att sista ungen lämnat boet,,Hon mjauade o lät rejält lessen usch sååååååå Grym man känner sej!

Hon går fortfarande in i kattrummet o lockar på sina små!

Iiiii så ledsamt!  

 

   

   

 

För övrigt så har denna vecka gått i trötthetens tecken! EFTER ALLT VAK Över Lill Luvisen       som TYVÄRR Visade sej vara skendräktig! Så nu är man den erfarenheten Rikare då! och vet hur en sån går till!Ledsamt o tråkigt är det men men tar nya tag framöver!

  

 

Rassel o Natta o Brian kom o uppvkatade mej på Tisdan och vi hade

några roliga timmar!

Jag har stickat några fler Åremössor och även en till Rassel som han fick då!

den är i hans Pappas Hemlands Färger

Sierra Leones Flaggfärger,grön,vit o blå!       

  

 

I Lördags blev jag Medbjuden av Mina goa ungdomar Elin o Daniel med kompisar på en RIKTIG NOSTALGITRIPP En Skitkul RAGGARTRIPP

     Jag blev såå glad över att dom ville ha mej me  

 

Och JISSES Vilka Förberedelser det blev för mej!

 

FÖRST Fåfänga jag Scheckade av *HUR SER JAG UT???  

Håret Måste fixas ÖVERALLT  Näe då men

FRÄSCHA upp sej inför kvällen vill man ju alltid göra Lite extra när man ska ut på nåt eller hur?   Sen till KLÄDSELN!!! åååååh Jösses VAD SKA MAN HA PÅ SEJ!!!????      Ett jäkla provande Hit o dit INNAN man bestämt sej!Kroppen har ju av nån UNDERLIG anledning VÄXT åt fel håll dom senaste åren!   Man tycker ju att man ser ut så här  När man i själva verket ser ut

  

Så här  

Sen var det SKOR då,,ååååh Jag visste ju att vi mest skulle åka bil och den var ju inte så vidare VARM hade jag hört av Min son! men sen skulle vi ju in på olika ställen också och då vill man ju inte ha Typ *Graningekängor*Som nu med Facit i hand skulle passat bäst

I BIILEN OCH ALL TID VI STOG UTE O FRÖÖÖS! haha Nä jag äger inte ens några såna men tjocka varma kängor som man har hade nog vart bäst!

Nåväl Det blev ett par Gråa stövlar ett par såkallade  *Myggjagare*men jag gillar dom inte så värst för jag har SNUBBLAT ett antal ggr på dom lååånga NÄBBARNA(Fniss)..

 

Nåt som var ännu Roliogare var att Niclas var SKIIITOROLIG för att jag skulle iväg!   Han skulle själv ut o åka samt till cluben fast med andra kompisar den här kvällen!

 

Han oroade sej MEST För att NÅT SNUSK som han uttryckte sej skulle RAGGA på hans Mor    Jag trodde först att han skämta meeen Icke sa Nicke det var Allvarligt menat!Han sa att han minns hur det var förr i tiden när jag var ute och det Alltid dök upp nån som ville åt Hans mamma hihii!

Han sa även åt sina kompisar som jag skulle åka med att DOM SKULLE HÅLLA KOLL PÅ MAMMA så att INTE nåt snusk kom o dryga sej med henne!

 

För då fick dom lov att Sopa till den o be han dra!O Lämna Mamma ifred!

hihi,,guuud så roligt jag tyckte att det var! Jag hade INGEN ANING om att Niclas var så OTroligt orolig för mej!

Men jag kännde en visst stolthet o glädje över det me!

 

Fast jag sa åt honom att Du behöver INTE OROA dej Niclas,,Jag är INTE Ute efter att Ragga Upp nån ny _gubbe  

Du vet det jag berättat för dej och det är det som gäller,,Ja visst ja svarade han då,,Jamen nu menar jag ju inte att du skulle ragga upp nån utan att det kan vara nån som försöker sej på o ragga upp dej!    Jajaja Niclas svarade jag,,Men herregud!Är det DU eller jag som är Barnet?? hihihi..

 

Sen kom min chaufför för kvällen då Och vi stack iväg!

 

ELin hämtade mej i sin *FisGöstabil*

som hon kallar den hihi..

Sen åkte vi till Hesunda och INTOG

Deras Buick och färden gick in till Gävle och några rundor där samt en del Kisspausar och stopp för snack med andra Raggers! hahha sååå jädrans kul att få hänga med ungdomarna det känns som ett STORT privilegium att dom vill ha Me Tanten    på PARTY.. hihi!

Vi träffade Många av Niclas kompisar o barndomsvänner på stan och det blev Kramkalas o mycket skratt!

 

 

 

Sen åkte vi upp till stans Raggarclub

*Woodpeckers* 

                                     (Lånad Bild)  

 

 där det var Rocken roll

kväll med uppträdande  

 

Många Kända ansikten där också och var så jätteroligt att få träffa o prata med dom alla!

  

 

Jag fick också veta att MIN Niclas(Nisse)som han kallas för av kompisarna sina! Är Väldigt populär

det visste jag ju redan(Utan skryt)men var ändå roligt att få höra det av någon äldre också igen!

 

Min Nisse var ju inte precis Nykter

När han såg mej komma så Gjorde han sin SEDVANLIGA Moooning emot mej hihi! men han skötte sej och han kramade sin Mamma ibland Alla kompisar det var gulligt!

 

Natta hade också koll på sitt sätt över mej och ringde ett antal ggr o frågade vad vi gjorde och om vi hade kul!

Tack mina go ungar för det!     

 

En av Niclas barndomsvänner blev helt RÖRD Liksom jag av  ses! Jag var som han sa

hans EXTRA MAMMA JU,,När dom var små!

Han är Tatuerare idag och erbjöd mej en GRATIS tatuering när jag vill!

ska fundera Lite mer på det!

för några år sedan hade jag bestämt mej för en liten tatto men jag avbokade det! sen har det aldrig blivit av,,Men får se nu då om jag ska göra en ändå

för att Glädja mitt Lilla STOORA extra barn ifrån förr!

 

Fanns Också kända ansikten som TYDLIGT visade att Det INTE var lika roligt att ses! trots att dom skrivit på FB och det skulle vara skoj att ses,,så visades en annan sida i lördags!

Det tycker jag var jättetråkigt,,,men känner igen beteendet ifrån förr!

Tur att vi är fler som tycker Lika om dessa personer så det är ömsesidigt!

 

Fast man blir lite Lack ändå när man märker sånt!Kanske vederbörande är rädd för att SANNINGEN ska uppdagas!Och att det då kanske kan bli lite bekymmersamt! Men då skulle jag visa en annan sida ifall jag var rädd för det! Men men,,Kan även bero på som mina ungdomar trodde att vederbörande INTE gillar dom!

 

Och det gör mej ännu mer irriterande

Visst jag vet en del om mina ungdomar som dom gjort som inte är så bra,,MEEEEEN va sjutton man vet väl själv hur Mycket TOK man själv gjort i ungdomens dar som heller INTE VARIT så RUMSRENT! Och jag tycker att det är VÄÄLDIGT ILLA när man GLÖMMER Eller Låtsas förtränga sin egen ungdoms tid och sen DÖMA

Och fara med PEKPINNAR åt Dagens ungdomar! visst jag håller inte med i allt som görs av dom SJÄLVKLART INTE,,Men jag försöker ändå FÖRSTÅ och prata om det jag inte gillar! Istället för att FRYSA ut dom o DÖMA DOM!

USCH!

DET KAN VARA PGA av att jag ÄR SÅ

SOM ungdomarna GILLAR MEJ! Och VIlL HA MEJ MED!!!

Och det gör VISSA Avundsjuka! Och därför beter dom sej så!

 

Så ett råd ifrån en GAMMAL GROGG HAGGA (Mitt o ELins egna påhittade namn om oss)hihi..

STÖTTA;PRATA O Engagera er i era ungdomar! så kanske ni också får

HÄNGA MED DOM! IStället för att TYCKA att ni E TRIST o DUM!!

  

   (lånad Bild)

 

Så TAAACK Ungdomar för en Super Häftig kväll! Och till Min Kavaljer i framsätet M,,, Och som jag fick kvällens goaste kOMPLIMANG av på Hemresan,,Han  sa LISA Guuud sååå Gott Du Luktar och så fick jag lite Nackmassage   Gullig du,,,  

 

  

 

 

   

  

        

  

  

 

   

 

SÖÖÖNDAGEN!???

 

Vill jag helst GLÖMMA! Aj aj aj såå ont i skallen o kroppen    

 

Hela jag LUKTADE V8 AVGASER hua,,

 Fick rådet att ta Nässpray för att få bort lukten där iallafall och det hjälpte faktiskt!och  som sagt det var det värt!

 

För skoj var det!

  

 

 

sen är det MYCKET förändringar på g här nu,,och Niclas o jag kommer framledes bli Sambos! Eller Mambos  

 

 Ubbe flyttar i mars

Och Niclas o jag och Alla vovvar o katter ska bo kvar här i huset!  

Jag får säga som min Pappa ALLTID

Brukar trösta mej med när jag mått dåligt!

DET KOMMER EN NY VÅR LISA!!

 

Och den Längtar o väntar jag verkligen på nu!

     

 

Idag har man återgått till vardagens bestyrer igen!

 

        

 
ANNONS
 
wiper

wiper

31 januari 2011 15:31

Vilken häftig header och bakgrund. Förstår att det är svårt att skiljas från dina små kattungar. Vad trist att din hund var skendräktig. Hoppas det går vägen nästa gång. Vad fin ditt barnbarn är i mössan. Du är så duktig på att sticka. Vad kul att du fick åka raggarbild. Jag är uppvuxen med raggarbilar på gatorna, jag och min kompis fick ofta åka med lite turer med killar vi kände. Vad mycket roligt du varit ute på.

Ha en fin dag
kram

http://wiper.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

31 januari 2011 15:31

Vilket roligt inlägg haha!Så kul att tanten fått komma ut på gallej:)Hoppas du hade jätte kul.Tack för namn förslagen oxå Lisa.Men nu har jag bestämt mig för Aluna.Å vad jag längtar att få hämta den lilla kraken.Det händer en hel del hos dig,samma här fniss.
Hörs!

http://lenaochpudlarnas-blogg.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisa Nilsson - Onsdag 13 mars 14:58

Här är fotona                           Natta

Av Lisa Nilsson - Onsdag 13 mars 11:37

Det var 41 år sedan nu Jag för första gången Åkte utomlandsMinns de som igår trots tiden som gått...Minns värmen som slog emot mej när vi klev av planet ..och Palmerna som stod utanför flygplatsen sååå häftigt att få se en Palm minns jag att jag sa.....

Av Lisa Nilsson - Tisdag 12 mars 15:02

Hej kära Bloggläsare Många år har gått sen sist och jag trodde inte att min blogg var kvar🤔 Så jag tänker ta upp min Dagbok igen Idag vaknade jag med värk överallt och noll värktabletter hemma Så den här dan har gått i slowmotion Me...

Av Lisa Nilsson - 21 januari 2016 22:50

Idag besökte jag min bror som legat på sjukhuset ca 1 veckaHan ville bjuda på pizza Vi pratade en hel del om livet och hur allt blivit med oss..det blev mycket känslor som kom och tankar om att man lever ju inte för alltid och att nu när det är dålig...

Av Lisa Nilsson - 17 januari 2016 16:37


Hej hopp!    Nu var det ganska så precis 1år sedan jag bloggade sist var det den 14januari 2015 och idag är det den 17januari 2016   Förra året var väl som livet är i stort   både ris och  ros Men lite väl mycket ris kan  jag tycka!   Det...

Presentation

klocka

Calender

Facebook

Fråga mig

6 besvarade frågor

Väder

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4 5 6 7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Bloggerfy

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Denna blomman är jag!

Kategorier

Gästbok

Besöksstatistik

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Blogkeen
Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Bloglovin'

Fibromyalgi!

Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare. Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare.

snö


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se