Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas

Direktlänk till inlägg 3 november 2010

Får ta o börja skriva av mej igen..eller Dela som man säger inom AA..

Av Lisa Nilsson - 3 november 2010 11:01

Hej på er kära läsare!

 

Tackar för att ni kikar in även om jag som sagt varit dålig på att kika tillbaks till er!

 

MEN,,,,Jag är just nu inne i en stooooor förändring i mitt liv som gör att jag inte orkar så mycket mer än att sköta om mina djur och fylla i papper och vänta o vänta på att olika saker ska bli klar!

 

Plus att jag som sagt mår SKIIIIIT mitt upp i allt också!

 

Som några av er vet så gick jag mycket med en av mina bröder på Öppna aa Möten för några år sedan! Och jag har lärt mej en del av dom mötena och min bror tycker att jag ska börja gå på dom igen,,även om jag själv ej har nåt beroende av alkohol eller andra droger,,

så kan man ändå gå på dom och få lite hjälp o stöd o tröst!

 

Nu har jag ingen möjlighet att ta mej in på dom så jag får Tänka själv på saker som man fick lära där och försöka Tänka så! Och den här sinnesro bönen är väldigt fin och bra att ha till hands emellanåt tycker jag! Ni kanske tror att detta har nåt med religiöst att göra men så är det inte,,Jag är inte religiös men kan ändå känna en viss tro på nåt!Och att det finns nåt efter detta Liv det tror jag absolut på!

 

 

När man är med där så gör man nåt som Kallas för att Dela,,Man delar med sej till andra av sina upplevelser och problem mm..För att få ur sej sitt dåliga mående bla.

 

så därför känner jag nu att jag ska dela på min blogg istället!

 

Om man får ur sej vissa saker igenom att prata eller skriva så kan man må lite eller mycket bättre sen!

 

så får väl se nu då om detta hjälper!

Jag har ju annars Go vänner som jag kan prata med också och igår Ringde en Gammal go vän som Alltid funnits för mej även om det dröjer länge emellan gångerna innan vi ses eller pratar så vet man att hon ändå finns!Och det är ju jätteskönt!

 

Jag har även fått nya vänner som jag vet att jag får ringa till om jag vill,,Men ibland så kanske man inte orkar det heller!

 

Inatt låg jag och tänkte på denna Låt Tex,,Har du en vän du kan väcka mitt i natten! Det finns säkert nån som jag skulle kunna göra det med,,Men finkänslig som jag är så vill jag inte störa folk med mitt MITT I NATTEN!!

 

Sen har jag ju Min Goa Dotter som också är min allra bästa vän som jag kan prata med om allt,,Men som sagt man vill inte alltid tynga henne eller sina barn med problem heller alltid!

 

Min goa son kan jag också prata med såklart,,Men han tar åt sej och blir ledsen ofta så jag vill inte heller tynga honom med allt för mycket heller!

Han är dessutom på väg ut i vuxenlivet nu och har själv mycket att Tänka på och fixa med så Mammas problem får skötas på annat sätt tycker jag!

 

 

Även om jag emellanåt nu har tyckt en del till honom men som jag inte menar nåt illa med!Han känner sin mor och vet att jag kan vara Lite smådryg ibland emot honom precis som han är emot mej!

vi har en viss jargong emot varann! Som i andras öron kan låta illa ibland men så är inte fallet!

 

Nåväl,,Jag har som sagt tagit ett nytt jobbigt steg i livet pga av olika orsaker så har jag blivit singel igen!Och det känns väl inte särskilt bra,,Men som sagt LIVET BLIR ALDRIG som man tänkt sej för min del verkar det som!

 

 

Så nu bor jag o vovvarna i en liten 2a i en närligggande by till där jag bott förut!

U och jag är absolut inte ovänner men har som sagt valt att bo åtskillt nu pga av olika saker som jag inte vill gå in på här!

 

Så det är pga av det som jag mår dåligt nu och vill skriva av mej lite också!

 

Det som är postivt här(för finns ju ändå nåt som gjorde att jag valde just detta ställe)Är att det är Otroligt vackert här

        

 

 Efter den här vägen promenerar vovvarna och jag flera ggr om dan och VYN är inte dålig eller hur???

 

 

plus att jag har gamla vänner som jag tycker väldigt mycket om och ska bli roligt att få lära känna dom mer!

 

Dom är så go o snäll så igår när jag frågade om dom kunde säga till när dom går ut sista turen med sin vovve kunde säga till mej så kunde vi gå tillsammans eftersom jag är lite småskraj o gå ut ensam sent med mina vovvar på detta Nya ställe! Så sa dom ja Direkt!

Och det tyckte jag var helt KANON snällt!

 

 

Som sagt inatt blev det min första Natt ensam här och det var Baske mej inte lätt må jag säga!

Vet ej varför jag kände sån rädsla och obehag,,Jag är ju Jättevan att sov a ensam eftersom U jobbar skift och jag har bott själv förr! Men jag tror att Hela situationen Blivit så ansträngd så jag är som en Spänd fiolsträng hela jag!

vovvarna känner det på sej och dom kunde inte heller koppla av utan låg o små skällde ett antal ggr inatt och då blir man ju ännu mer uppmärksam på alla små djud usch!

 

Men men får försöka tona ner mej och försöka som sagt att släppa det som hänt lite,,Trots att det är lättare sagt än gjort!

Jag hoppas ju ändå att det nu ska bli lite lättare för oss alla och att vi kan fortsätta att vara vänner u och jag,,Men när man går igenom mycket jobbigt en lång tid tillsammans och man inte ser nån ljusning,,då blir det lätt att man blir osams och skyller på varann mm..

trots att det i detta ej är någons fel eller nåt vi kunnat påverka!

Men som sagt man går varann på nerverna och retar upp sej på strunt saker,,Därför har vi nu tillsammans tagit detta beslut att bo på varsitt håll!!

 

så får vi se vad framtiden utvisar hur det blir med allt!

 

kissarna är än så länge kvar hos u eftersom jag tycker att dom är för små att ta hit ännu och Stina behöver sitt fria att kunna gå ut o in som hon vill..där jag bor nu är det JÄTTEMYCKET Trafik så att släppa ut henne här skulle Inte gå!

Men jag besöker dom så fort jag får möjlighet och u sköter om dom alla på bästa sätt det vet jag!

 

Nu känns det faktiskt lite bättre så det kanske hjälpte att få lätta sitt hjärta lite här på blogg dagboken,,

Kram till er ALLA Ni som kikar in ifrån faccebook också och lämnar era kommentarer där!

 

Hörs igen!!!

 

 
ANNONS
 
ROZZA

ROZZA

3 november 2010 11:45

hej och kraaaaam !
hoppas de hjälper att skriva av sig här, kram kram kram ,hoppas att du mår bättre snart :)

http://rozza.bloggagratis.se

 
Lena

Lena

3 november 2010 13:18

Hej Lisa.
Men oj vad är det jag läser?har ni delat på er.Men vart bor du nudå?jadå det är bara att skriva av sig,det brukar ju jag oxå göra.Ibland kan man ju få gliringar men men det är bara att göra som hundarna,RUSKA AV SIG!Ja,nu förstår jag att det är jobbigt för dig,men du ska se vännen att efter ett tag är det så himla skönt att bo själv,JAG LOVAR!Sköt om dig väl och maila om du känner och orkar med det.Det här kommer att bli bra Lisa,vänta ska du se.Jag har just gått igenom skiten och vet precis hur det känns och påverkar en.Nu ska jag ta och bada fröken Alina.
Bamse kramar till dig.
Lena/jag kikar in sen igen.

http://lenaochpudlarnas-blogg.bloggagratis.se

 
Ulla

Ulla

3 november 2010 14:32

Kramar till dig, hoppas att allt ska gå bra för dig och det tror jag, för innerst inne är du nog en stark kvinna och kan ordna till så allt blir så bra som möjligt, ha det gott, tänker på dig, kram

http://www.ullasglitter.se

 
Ingen bild

Anne & Tassligan

3 november 2010 17:35

Hej Lisa!
Jag hoppas verkligen du finner ro i din själ...
Tänker på dig!
Varma kramar fr Anne

 
Ingen bild

Ann-Cathrin

4 november 2010 00:08

Kram på dig LisaFlisa. Du fixar det här och nu ska du bara tänka på dig själv för EN GÅNGS SKULL!!
Jag har förresten hittat ett till ;-)
Vi hörs

 
Lena

Lena

4 november 2010 06:29

Jaha okey du bor där nu.Så synd att du inte flyttade hit,här skulle du nog säkert trivas utmärkt:)
Men det är fint där oxå,och ica affären gillar jag mycket.Jag kommer över så fort jag får bilskrället,det ska väl inte dröja så länge till nu.Sen har jag tänkt åka upp till Lönnåsen och kika på utsikten.Men hur åker man då Lisa?Trivs du bra nu?eller du har kanske inte hunnit att känna efter än.Jag trivs jättebra i min lägenhet nu och med naturen och nära till allt.Och det märks ju på mig att jag trivs för nu har jag börjat dona och greja i hemmet fniss.
Må så bra som möjligt så hörs vi och ses.
Kramen på dig!

http://lenaochpudlarnas-blogg.bloggagratis.se

 
wiper

wiper

4 november 2010 16:01

Nu blev jag så rörd av ditt inlägg så jag nästan sitter här och gråter. Vad gulligt av dig att dela med dit av detta svåra. Jag har själv brutit upp ur förhållanden ett antal gånger och vet hur det känns. Än om man är tvungen så är det ensamt och konstigt i början så jag är inte alls förvånad att du känner som du gör. Jag är inte heller religiös men tror att det finns nåt och som du så tror jag på ett liv efter detta. Jag tycker verkligen att du skall gå på dessa möten för man behöver stöd i en sån situation. Jag har själv tagit hjälp en gång när jag gick igenom en svår grej. Det hjälpte mig mycket att få prata och dela med mig. Du har då verkligen flyttat till ett ställe med vacker miljö och det är ett plus. Du är så gullig, rolig och fin männsika så jag önskar dig allt gott i framtiden. Tur att du har så fina barn som står dig nära också.
Vad skönt att det kändes bra att få skriva av sig och du skrev och beskrev det så bra.

Sköt om dig vännen

Varm kram

http://wiper.bloggplatsen.se

 
Roziez

Roziez

4 november 2010 21:57

Hej vännen! Nej livet blir inte alltid som man tänkt sig, det är så sant. Men nu hoppas jag att du får det andrum du säkert så väl behöver. Till hjälp har du dina djur och naturen runt ikring. Och givetvist dina barn o vänner. Tar mig friheten att sända med några rader på vägen:
" Ett litet ljus

Varje gång Du tänker
att Du inte orkar längre
Kommer från ingenstans..
ett litet ljus

Detta lilla ljus
kommer att förnya Din styrka
Ge Dig kraft att gå..
ett steg till."

Tänker på dig...styrkekramar Roziez

http://www.rozami.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisa Nilsson - Onsdag 13 mars 14:58

Här är fotona                           Natta

Av Lisa Nilsson - Onsdag 13 mars 11:37

Det var 41 år sedan nu Jag för första gången Åkte utomlandsMinns de som igår trots tiden som gått...Minns värmen som slog emot mej när vi klev av planet ..och Palmerna som stod utanför flygplatsen sååå häftigt att få se en Palm minns jag att jag sa.....

Av Lisa Nilsson - Tisdag 12 mars 15:02

Hej kära Bloggläsare Många år har gått sen sist och jag trodde inte att min blogg var kvar🤔 Så jag tänker ta upp min Dagbok igen Idag vaknade jag med värk överallt och noll värktabletter hemma Så den här dan har gått i slowmotion Me...

Av Lisa Nilsson - 21 januari 2016 22:50

Idag besökte jag min bror som legat på sjukhuset ca 1 veckaHan ville bjuda på pizza Vi pratade en hel del om livet och hur allt blivit med oss..det blev mycket känslor som kom och tankar om att man lever ju inte för alltid och att nu när det är dålig...

Av Lisa Nilsson - 17 januari 2016 16:37


Hej hopp!    Nu var det ganska så precis 1år sedan jag bloggade sist var det den 14januari 2015 och idag är det den 17januari 2016   Förra året var väl som livet är i stort   både ris och  ros Men lite väl mycket ris kan  jag tycka!   Det...

Presentation

klocka

Calender

Facebook

Fråga mig

6 besvarade frågor

Väder

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
<<< November 2010 >>>

Bloggerfy

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Denna blomman är jag!

Kategorier

Gästbok

Besöksstatistik

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Blogkeen
Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Bloglovin'

Fibromyalgi!

Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare. Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare.

snö


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se