Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas

Direktlänk till inlägg 7 maj 2010

Tillbaks en stund igen,,men publicerar nu detta inlägg som jag ej hann göra förutIfrån oss som FÖRSTÅR oss på hundar och Hundavel!!

Av Lisa Nilsson - 7 maj 2010 10:11

Hej kära Läsare av min blogg!

 

Egentligen ska jag INTE behöva förklara mej,,,Men har valt ändå att göra det nu för Inte enbart min skull!

 

Om man håller på med avel och går och väntar på en Tik som ska passa för sin kennel och för att mina Linjer mm ska stämma In med just den Kullens föräldrar mm..

 

Och så visar det sej att Den TIK jag skulle ha Inte blev som den skulle!

 

tex Nån defekt som man ej kan/Eller SKA använda i vidare avel..

 

Klart man blir ledsen och besviken då!

När man lär Åter igen börja leta efter en ny eller Vänta tills att den tiken om nåt år Åter blir med valpar!

 

Så är det ju i avels världen!

saker kan _hända I en kull och kanske det INTE ens föds nån tik i just den kullen..mm

 

Nu hände det i denna kull där Lilla whoopie kommer ifrån!

 

Inget allvarligt men ändå som sagt tillräckligt för att den tingade tiken ej kan gå i avel!

 

Och eftersom att jag EJ ska ha nån avel

på min Tilltänkta tik! Och hon som tingat den andra som det var en LIITEN defekt på så blev jag tillfrågad om hon fick Ta min Lilla whoopie istället och att jag tog antingen denna Lilla tjej eller en annan av Tikarna som var puff!

 

Eller att jag Väntar tills det kommer en Ny liten svart nakenfis så småning om!

 

Och eftersom jag är den Människa jag är och FÖRSTÅR folk och vet vad det Innebär för en uppfödare som är Seriös och följer alla avels principer eller hur jag ska uttrycka mej! Så SJÄLVKLART

ställde jag Upp och lät henne få ta min Naken fis istället!

 

Visst tycker jag att det är Trist o tråkigt att Inte få min Lilla svarta nu

Men jag kan vänta.

 

 

Och Beträffande Omplacerings hundar!

 

ska jag också förklara för såna som EJ förstår sej på detta EJ heller BEGRIPER att man som SERIÖS Människa som värnar om Djurets Bästa!

ALLTID kommer överens med Den man Tagit över hunden av!

 

I mina fall har jag ALLTID sagt att jag vill ha hunden på prov! För att se hur både hund och vi trivs TiLLSAMMMANS

Samt att det OFTA tar några veckor INNAN Man märker vissa tendenser som man kanske INTE gillar eller som man försöker Under pröva Tiden Jobba bort!

 

Och NI som vet hur en HUND fungerar vet att VISSA saker GÅR EJ/Eller är VÄÄLDIGT Svårt ATT ARBETA BORT /Ordspråket DET ÄR SVÅRT ATT LÄRA GAMLA HUNDAR SITTA) Stämmer oftast till 99%det är ett såkallat INVANT beteende..

 

Man kan också OFTA ha ingått ett AVTAL med förra ägaren att OM DET INTE FUNGERAR ska Hunden Tillbaks!!

 

+ att i 3 fall där jag tagit över en omplacerings hund har ÄGAREN velat se hur DEN KOMMER ATT KÄNNA när hunden varit hemifrån ett tag och då Också skrivit ett avtal att IFALL Denne

Ångrar sej så vill man ha tillbaks hunden!

 

I Bauras Fall var det så,,Men hennes Ägare Ville ÄNDÅ att jag skulle ha Baura hos mej eftersom vi hade bra kontakt och HON GILLADE MEJ Och MIN FAMILJ!!!

 

Ändringen kom ju sen då Baura skulle få bli vårdhund!

 

DÅ SLÄPPTE JAG TAGET FÖR HUNDENS SKULL! Jag ville att hon skulle fÅ ARBETA Med Det eftersom hon tyckte att det var jätteskoj!

 

Det som hände med Dino har jag förklarat för DOM SOM DET BERÖR så det TÄnker jag INTE skriva mer om! trist bara att jag fått höra av 1 person att jag svek Dino!!! Vilket jag INTE gjorde jag GAV honom ett NYTT LIV istället för som många i denna situation säkert skulle ha gjort Avlivat honom!!


DU SOM HAR KENNEL SKA VÄL INTE SNACKA OM ATT OMPLACERA ELLER SVIKA HUNDAR!!!

Du lämnar ut en MASSA hundar på Foder+ att dom 2 jag lämnade tillbaks som du sa att dom skulle få fortsätta vara kvar i din Kennel!! DOM BOR EJ HOS ER LÄNGRE?????????? Hur FAAAN Kunde du göra så då??? vavavavavavav???????????


ETT ORDSPRÅK som du DU BORDE TA TILL DEJ ÄR!!! KASTA INTE STEN NÄR DU SITTER I GLASHUS SJÄLV!!!!


 

Även Amigo! Fick jag höra av denna person Att jag skulle Behållt+ att jag skulle TAgit reda på före om min försäkring gällde vid medicinering mm!

VILKET VAR JÄVLIGT SVÅRT DÅ EFTERSOM Jag ÖVERTOG DEN FÖRRA ÄGARENS FÖRSÄLKrING Och

Då VILLE INTE jag IfrÅgaSÄTTA ALLLT DETTA!!!!


 

Sen till nåt helt ANNNAT!

 

Min Blogg ÄR MIN!!! Jag skriver det jag känner för och om det INTE passar Eller Att du Lägger dej i Mitt Liv och FÖRSÖKER förstöra för mej Igenom Falska Anklagelser Som DU INTE TÖrs stå för eller vill  GÖMMA Dej Bakom dolt NamnFör Mej!!! så har du INGET Med Vare sej Min Blogg Eller MITT LIV ATT GÖRA!! ALLLT ÄR NU SPARAT OCH VITTNEN FINNS IFALL DU INTE LÄGGER AV MED DET DU STARTAT NU!!!!!!!!!!!!!!!


Sen skriver Jag INTE Om MIN Olycka för att folk ska Tycka synd om mej som du Mailade om!!


JAg har FULLT sjå att TYCKA SYND OM MEJ SJÄLV SÅ DET BEHÖVER INGEN ANNNAN GÖRA!!!

Hahahaha;;;;;;;;,


Sen Eftersom DU INTE vet hur en Blogg fungerar

så behöver du ju INTE läsa Och Gotta dej i Andras Olycka heller!!


Till er Övriga goa Människor som följer min blogg vill jag säga Tack för era kommenater och Mail+samtal Det värmer! och Ni ska få mitt lösenord till denna blogg så att ni kan fortsätta följa mej I MED O MOTGÅNG!!

Kikar in till er När tid finnes!! just nu har jag en massa annat för mej!


Bamsekram till Er!!!

 

 

 

 

 
ANNONS
 
Ulla

Ulla

25 maj 2010 19:05

Hej Lisa,:-)) blir så glad att du är tillbaka, har verkligen saknat ditt bloggande, så nu hoppas jag att du skiter i alla tokiga idioter och har det bra, såååå roligt att du är tillbaka, kramen

http://www.ullasglitter.se

 
Camilla "Lillagul"

Camilla "Lillagul"

26 maj 2010 08:11

Dumma människor finns det gott om :)
Ska jag vara riktigt krass så tror jag hoppet är ute för mänskligheten och det har det varit ett bra tag.
Ha det gott !

http://camillalillagul.blogspot.com

 
wiper

wiper

26 maj 2010 09:54

Wow vilken häftig bakgrund med Marilyn Monroe. Den har jag aldrig stött på. Kul att du är tillbaka ;) Vad tråkigt när en uppfödare inte håller avtal och gör som dom lovat. Förstår att du blir upprörd.

Bra tjejen det var ord och inga visor. Bra att du har skinn på näsan. Klart man skriver vad man vill i sin blogg annars är det ju helt meningslöst. Ja du jag fattar inte varför en del läser en blogg när dom bara retar upp sig. Dom har väl inte så roligt i sitt liv och måste ge sig på andra.

Jag önskar dig en bra dag
Varma kramar

http://wiper.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

27 maj 2010 12:39

Hej Lisa!
Men så roligt att du är tillbaka igen.Alltid lika kul att kika in till dig.Vad snäll du är som låter någon annan ta din Whoopi,det skulle jag nog inte ha klarat eller så snäll skulle inte jag ha varit.Men vännen "jag tycker"ska du köpa en tik så gör ett bra köp på engång utifall du någon gång i framtiden skulle vilja ta valpar efter henne.Det kan komma att bli att du ångrar dig annars.Så mycket tråkigheter jag oxå läser här nu.Ja om folk ändå kunde ge faan i andra och sköta sig själv.Men du vet ju hur jag är Lisa,inte biter sånt på mig,fniss!bara att köra på,hihi!Hoppas allt är bra annars med dig och de dina.Vi ska passa på att åka en sväng till Ikea nu medan hyrbilen finns kvar.Vi hörs gumman!Ha det så bra och många kramar.

http://lenaochpudlarnas-blogg.bloggagratis.se

 
rozza

rozza

27 maj 2010 22:31

Ahh Äntligen liisaa!
:D u'r back ,pjuu

Håller fullständigt med dig där!!
Bra sagt! :D
fortsätt å ha de gött

http://rozza.bloggagratis.se

 
Berith

Berith

28 maj 2010 09:40

Godmorgon Lisa =))
Bra skrivet !!
önskar dig en bra dag och en trevlig helg , varma kramar =))

http://maxmax.bloggplatsen.se

 
beckaa

beckaa

29 maj 2010 19:30

bra sagt lisa :) välkommen tillbaka :))

http://beckaa.bloggagratis.se

 
Pauline

Pauline

30 maj 2010 10:33

Heej! Just nu har jag en veckans bloggdesign-tävling på min blogg! Reglerna är enkla, allt står på min blogg! Vinnaren blir länkad på min blogg i 1 vecka! Vad sägs om det? Är du inte intresserad, kika gärna in iallafall! Ha det så gött! Kramizzar//Pauline

http://Dance-P.bloggplatsen.se

 
Karin

Karin

31 maj 2010 17:24

Hallå Lisa!
Ja jag säger välkommen tillbaka jag också,men det är ju så hemskt med vissa människor vi kan nog bunta ihop denna som du skriver om med min chef.
Ja tänk att jag skällde ut henne det trodde jag aldrig,men det är väl något som brister när man får för mycket skit på sig o allra hellst när inte saker o ting stämmer.
Bra att du har skinn på näsan som sagt o kan säga ifrån,är väl något sånt som jag håller på bygger upp.
Tack snälla du för du skrivit inne hos mig också,
hoppas att allt är bra med dig o de dina.
Sen får vi väl hoppas att detta underbara väder håller i sig ett tag nu,för underbarare tid finns nog inte nu med alla dofter och grönska mmmm det är härligt.
Många kramizar Karin o svartnosarna.

http://bloggplatsen/kajsa-varg

 
Ingen bild

Tassligan

20 juni 2010 17:04

Hej Lisa!
Jag kommer att vara dig evigt tacksam av hela mitt hjärta( o den är stoooor) för att du är en så snäll människa som lät mig få "Woopie" (nu Kajsa.
Kommer nog aldrig att kunna tacka dig tillräckligt, vet ej hur.... men skall tänka på dig när jag får valpar, om intresse finns för en valp fr din sida..
Varma kramar fr Anne & Tassligan

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisa Nilsson - Onsdag 13 mars 14:58

Här är fotona                           Natta

Av Lisa Nilsson - Onsdag 13 mars 11:37

Det var 41 år sedan nu Jag för första gången Åkte utomlandsMinns de som igår trots tiden som gått...Minns värmen som slog emot mej när vi klev av planet ..och Palmerna som stod utanför flygplatsen sååå häftigt att få se en Palm minns jag att jag sa.....

Av Lisa Nilsson - Tisdag 12 mars 15:02

Hej kära Bloggläsare Många år har gått sen sist och jag trodde inte att min blogg var kvar🤔 Så jag tänker ta upp min Dagbok igen Idag vaknade jag med värk överallt och noll värktabletter hemma Så den här dan har gått i slowmotion Me...

Av Lisa Nilsson - 21 januari 2016 22:50

Idag besökte jag min bror som legat på sjukhuset ca 1 veckaHan ville bjuda på pizza Vi pratade en hel del om livet och hur allt blivit med oss..det blev mycket känslor som kom och tankar om att man lever ju inte för alltid och att nu när det är dålig...

Av Lisa Nilsson - 17 januari 2016 16:37


Hej hopp!    Nu var det ganska så precis 1år sedan jag bloggade sist var det den 14januari 2015 och idag är det den 17januari 2016   Förra året var väl som livet är i stort   både ris och  ros Men lite väl mycket ris kan  jag tycka!   Det...

Presentation

klocka

Calender

Facebook

Fråga mig

6 besvarade frågor

Väder

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Bloggerfy

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Denna blomman är jag!

Kategorier

Gästbok

Besöksstatistik

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Blogkeen
Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Bloglovin'

Fibromyalgi!

Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare. Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare.

snö


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se