Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas

Alla inlägg under oktober 2009

Av Lisa Nilsson - 2 oktober 2009 10:59

SÅÅÅÅÅÅ Roligt att komma in och se Allla era gulliga kommentarer TACK!!

Ska kika in till er senare!

 

Inatt har vi haft -3 här och det känns i min kropp idag att kylan är här...

AJAJAJAJ ONT!!! FIBRO SPÖKET som BERITH Så fyndigt kallar det hihi..Har gjort sin Entree`,,,,,,

 

OCH har jag VÄÄÄLDIGT svårt för att VAAAAAAKNA!!!    Trots att det är full rulle runt ikring mej Av hundar,Kissar och Ungar,,Natta har sussat här inatt,,och Niclas som brukar sova som en Gris vid denna Tidpunkt,,Till och med han är VAKEN och uppe o i farten,,Vi retade honom i morse för det,,Kanske beror på att han fått lite ANSVAR nu,,Han har ju Blivit PAPPA hihi Till KARLSSON!!

 

 

Lär nog ta o DYKA ner i kaffekoppen för att kvickna till!!   Ses senare..Och får se om det blir en DÖPA KISSEN TÄVLING DÅ!!!

ANNONS
Av Lisa Nilsson - 1 oktober 2009 23:04

   Och Idag kom lite fler förslag på vad min lilla snutta ska heta,,så nu blir man lite rådvill igen,,,

 

*ASTRID*

 

*SIGRID*

 

*KITTY*

 

Så jag kanske ska göra som Natta utlysa en Tävling! Om vad hon ska heta,,Ni sitter säkert inne med många fina namn!

 

ska fundera tills imorrn!

ANNONS
Av Lisa Nilsson - 1 oktober 2009 22:53


Här är *KARLSSON*     


Och här är Bildbevis på att *Karlsson*Bet mej hihi  Lekträdet var ju JÄTTEPOPPIS Oj så skojigt dom hade..
    Kolla så duktig karlsson är hihi

     

Av Lisa Nilsson - 1 oktober 2009 13:56

Vi har blivit med *KISSAR*....  

 

Niclas har fått hem sin Karlsson och Natta sin (Namnlös än Glöm ej bort hennes TÄVLING om namn på kissen)..

 

Deras kissar är syskon och Blandning av Norsk skogskatt/Bondkatt Färgen:Röd/Vit Bilder på dom kommer senare..

 

Och jag som INTE skulle ha nån kisse ännu för jag har känt att jag inte VÅGAT skaffa nån igen pga Hur det blev med Tulan...Och turerna kring om vi skulle bo på Landet eller ej..

 

Men nu blev det ju inte så heller och jag skulle kunna åter satsa på en Ras kisse och dom jag funderat på har varit,,Ragdoll,Brittisk korthår,Birma..Men även en blandis kisse med nån av dessa raser i har ej varit helt fel...

 

Men så har vi ju min Ubbe som också har ett ord med såklart och i hans värld finns ju bara ÄKTA BONDKATT som kan gå ut mm...Men jag Tyckte att eftersom vi har 2våningar nu och dels ett extra rum + en stoor balkong på övervåningen så skulle det vara perfekt för en raskisse,,,

 

Men eftersom vi inte är helt överens på den biten så sträckte han sej till en Blandkisse...Och då blev det en liten tjej som är blandning med Bengal/Bondkatt...

 

Hennes färg är silver spotted med silver toppar + Lite Cream,,,Och hon är både Randig och Prickig Precis som Bengaler är JÄTTESÖT!!!!

 

   

 

 

  

Lånade bilder,,,                               Visst är Likheten stoor?

 

    

 

Första mötet med vovvarna blev bara positivt...Dino överglad av att få en kisse i huset igen,,Amigo kolla bara lugnt o sen gick han hihi...        

 

Och jag som brukar ha ganska så lätt att komma på ett kattnamn fick verkligen svårt med det,,det stog helt still och dom jag hade på Lager tyckte jag inte passade...

 

Men igår så döpte Natta o Jag henne Till *KITTY*

Men det gillade ingen annan än vi...så jag bad Niclas,Rozza och Gubben att hitta på nåt annat,,Och Rozza sa ett namn som jag fastnade för och det var *SIGRID *hihihi... 

 

så det får hon heta nu...Karlsson o Sigrid och Nattas får vi då se vad det blir för namn på..      

Av Lisa Nilsson - 1 oktober 2009 09:52

    


  Ja idag har jag ändrat bloggen till ROSA för att stödja Bröstcancer fonden..

 

Men jag skulle vilja säga så här jag stödjer alla slags cancerformer och både kvinnor o män i deras kamp emot denna Hemska sjukdom...

 

 

För igår fick Urban besked om att en Jobbar kompis till honom fått ytterligare ett fruktansvärt besked,,Han har Fått cancer i Levern..Och han har nyligen tiilfrisknat efter att ha genomgått en operation för cancer i en njure ,,Och skulle på Återbesök för det när han fick reda på dom nya provsvaren som visade att han nu fått cancer i Levern..

 

Alla på Urbans jobb blev såklart väldigt nedstämda efter detta besked...Greken som han kallas är en väldigt omtyckt kille och en av min ubbes bästa kompisar..

Urban ringde hem igår o berättade detta för mej eftersom Även jag berörs väldigt mycket av honom och hans fru..

Urban har alltid sagt att Jag o Greken är så väldigt lika för vi är lika oroliga för att bli sjuk och lika Rädd för att dö mm...Så jag satte mej ner o grät igår över hans Hemska öde + att även hans fru har fått Leukemi och båda är under 50 år,,Det är så fruktansvärt tragiskt så fy fn...

 

Hans odds att överleva detta är 20% inte mycket alls ,,,

 

fy så orättvist Livet är,,,Och man blir verkligen orolig för det är 4e killen på kort tid som fått cancer på deras jobb så man undrar ju om det har nåt med arbetsplatsen att göra även om Ledningen såklart avfärdar det..  

 

 

Sen hjälpte jag Natta med flyttstädning igår!  

 

+ Att min doktor ringde och berättade om hur det var med mitt knä...

Domen Löd >>>>>>>>Förslitning,Broskbildning,Atros,snedställt<<<<<

Går ej att operera i nu läget eftersom det var så mycket fel??

*Blev lite brydd över det svaret* Så jag frågade vad som då ska göras ...

Sjukgymnastik,+ nån slags skena som ska fixera knät i rätt läge,Antinflammatoriska tabletter igen,för att jag får inflammationer pga av allt detta,+ att hälsporren ej kommer att läka förrens mitt knä fixerats,,

><+undvika trappgående! Vet ni vad en trapphiss kan kosta? hm

 

Hm man har ju som sagt sovrummet på övervåningen + datan...Datan går ju att flytta ner men inte sovrummet såklart,,,Jajaaja det löser sej väl,,Jag ska inte börja misströsta för jag var ju trots allt bra i Lungorna...Och det finns ju dom som har det tusen ggr värre än mej så ge fn i o gnäll nu(Sagt det till mej själv)...

 

Vet nån vad en permobil kostar?     

Presentation

klocka

Calender

Facebook

Fråga mig

6 besvarade frågor

Väder

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14
15 16 17 18
19 20
21
22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Bloggerfy

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Denna blomman är jag!

Kategorier

Gästbok

Besöksstatistik

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Blogkeen
Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Bloglovin'

Fibromyalgi!

Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare. Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare.

snö


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se