Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas

Alla inlägg under oktober 2009

Av Lisa Nilsson - 11 oktober 2009 13:20

Jobbar med min Hemsida så vill ni kika in dit så hittar ni adressen Här   

ANNONS
Av Lisa Nilsson - 11 oktober 2009 11:00

Ja nu har iallafall Lena kommit hem välbehållen efter sin    båtresa,,Skönt!

 

Igår sen eftermiddag åkte gubben o jag o vovvarna ut en liten sväng,,Vi ville att hundarna skulle få springa av sej lite och första stället som vi brukar åka till var upptaget(fler som släpper sina hundar där)så vi åkte till ett annat som vi brukar vara på,,Det är en stor ängsom man kommer fram till efter en liten promenad,,Jag är lite småharig att gå dit för vet att där uppåt har man sett Björn,,,hua

 

Men gubben tycker att det är ju så öppet där så det är ingen fara och hundarna gillar ju att vara där så då får man ju svälja sin feghet för deras skull..

 

Jag tog lite foton men det var skymmning och blev mycket mörkare bilder än det var,,,   Här springer precis Dino o Amigo förbi kameran o mej hahha..Ni ser gubben lite längre bort mot ängen..Fegisen jag har ju kommit lite efter hihi..   Här höll Amigo på att springa rätt in i mej,,Dino ser ni i hörnet han kom först..      HÄr är vi på väg tillbaks till bilen och blev lite mörkare så vi kopplade vovvarna för säkerhets skull..        Dinos Tvärstopp!

 

  

ANNONS
Av Lisa Nilsson - 10 oktober 2009 11:50

Helloj!

 

Igårkväll efter Idol fick jag ett mail ifrån min goa cia..hon hade läst på aftonbladet att båten som Lena skulle åka med hade blivit RÅNAD!!!!!  

 

fy sååå himla obehagligt..det var Terminalen som blev utsatt för rånet men båten hölls kvar i kaj i några timmar hur länge har inte stått idag heller!

 

så man hoppas att hon och hennes vänner kom iväg och att dom mår bra och kunde njuta av sin Resa...

 

snacka om OSIS nåt sånt har man ju ALDRIG hört talas om tidigare..Men känner jag Lena rätt så stog hon väl med Kameran i högsta hugg o fota hihi..(Kan ju hoppas iallafall)..

 

Ha nu En....  

Av Lisa Nilsson - 9 oktober 2009 19:24

   Idag har jag fått mycket gjort,,,

Min Bamsebjässe AMigo fick sej ett Bad imorse  

 

 

Här är han nyligen utstigen i duschen och sååååå Fiiin!

          Min goa Nallebjörn,,,jag Tror nästan att han blir min Allra bästa hund som jag någonsin haft och kommer att ha..Jag Kan nästan inte i ord beskriva hur helt OTROLIG han är,,Jag vet inte om det har med rasen att göra att dom är SUPERMYSIG på alla sätt eller om Jag fått Rasens Guld gosse...

 

Alla dessa egneskaper har han,,Go,Glad, Klok,Lugn,Lydig,Lyssnar,skäller eller rättare sagt Muffar till när det VERKLIGEN är befogat,Och vaktar när det behövs,Kan bada/Duschas utan problem,klippa klor utan bekymmer,Älskar att bli borstad,Går Lugnt i kopplet,Kan vara Lös,Sticker inte iväg,Kan var ensam hemma nån timme utan ett knyst eller att han rör något,ÄLSKAR Alla katt som hund som barn o människor såklart..Älskar att åka bil,Och att få busa o gosa me Matte o Husse,,,,,, inget Revirpinkande inne,,,mmmm Ja listan kan göras hur lång som helst,,,

 

EN FANTASTISK HUND!!!  

 

Efter det var vi ut på Promenad + att jag borstade honom ute i skogen(blir ju en del hår)...sen har jag städat o plockat o mockat kattlådan alltså bytt sand(därav alla soppåsar bredvid Amigo hihi ,,,

 

stickat har jag gjort en stund,samt fotat nya halsdukar + pannband som jag kommer att lägga ut på Pysselbloggen..

 

några kan ni få se här!         

 

+++ att jag håller på att göra en ny Hemsida på din studio och nu har jag bestämt att där blir nu min Hemsida...så vill ni kika in dit så hittar ni Adressen dit HÄR..

 

Sen måste jag berätta om min stickning med det nya garnet pontonerna ALlltså det har nästan gåt mej på nerverna INNAN jag klurade ut hur man gjorde samt bytte stickor(hon på garnaffärn visade helt fel)Kanske var en vikarie vad vet jag,,,så ca 4ggr har jag fått riva upp mitt jobb med det,,     Men nu hoppas jag att det blir rätt o bra..

 

sen blev det DaTA haveri här också när jag skulle kika in till er BILDBEVIS    

Av Lisa Nilsson - 9 oktober 2009 11:00

Och till stooor del beror det på er alla som kikar in Mailar o pratar o stöttar...när man har det Extra jobbigt ikring sej..

  Ett stort Fång Rosor till er..  Cia,Wiper,Lena,Karin,Berith,Caritha,Mia,

 

Sussie, Mfl..


l      

 

 

Och att få dessa underbara Rosor ifrån Go vännen Lena gör ju inte saken sämre ..   Och Dessa ifrån Goa Karin(Kajsa-Varg)   Tack ALLA Ni som Förgyller min dag Både här och på Mail och i Telefon...     

Av Lisa Nilsson - 8 oktober 2009 10:21

   Igår var en dag som var lite för mycket igen så jag orkade eller hade ingen lust att skriva inlägg..Jag kikade in till några av er iallafall..

 

Dels av privata själ samt väldigt besviken på en del människor,,,Man ska INTE skriva för mycket om vad man tycker eller försöka förklara hur andra människor kanske mår och Varför dom gör som dom gör,,då blir man tydligen själv vänd ryggen..TRIST väldigt tråkigt,,För det visar sej dessutom att trots att dom själva varit oense förut nu är såta vänner,,Visst klart att man kan vara osams  och sen bli sams det är ju bara bra,,Men när tredje part som egentligen aldrig varit med i tjafset blir åtsidosatt då reagerar man,,och  kallar det även  falskhet.  

 

Idag känns det väl lite bättre förutom att jag lär ringa återbud till arbets ekgt ,,,  

 

Fibro spöket satte igång rejält igår och idag har jag så himla ont så jag tar mej knappt fram här..Fördjäkligt att behöva lämna återbud eftersom jag vet att jag är högprioriterad och har fått förtid..men vad sjutton gör man U jobbar ju förmiddag så han kan inte skjutsa mej heller utan jag blir tvungen att ta bussen,,  

 

så det blir till att vänta igen då på en ny tid..

 

Ha en toppendag alla goa vänner,,,Kraam o puss i pannan!

Presentation

klocka

Calender

Facebook

Fråga mig

6 besvarade frågor

Väder

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14
15 16 17 18
19 20
21
22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Bloggerfy

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Denna blomman är jag!

Kategorier

Gästbok

Besöksstatistik

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Blogkeen
Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Bloglovin'

Fibromyalgi!

Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare. Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare.

snö


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se