Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas

Alla inlägg under oktober 2009

Av Lisa Nilsson - 20 oktober 2009 11:24

Förlåt....Har totalt glömt bort att avsluta omröstningen på vad kissen ska Heta..  

 

Det namn som fått flest röster var Majken och det namnet har jag haft i tankarna hela tiden innan jag skaffade en till kisse och Bestämde även att så ska hon heta,,Men det blev nerröstat direkt av min familj...Därför bad jag ju om lite hjälp här...

 

Men nu för några dagar sedan sa jag ett namn och så får det bli,,,STINA heter hon och ska så Heta...   Tack iallafall för att ni Röstat..

ANNONS
Av Lisa Nilsson - 19 oktober 2009 19:18

   Vill jag ge till en TOPPEN Tjej som heter cia och som Denna vecka varit Rökfri i 6 veckor!!!!

 

 

När jag var dålig i min förkylning så skrev jag

 ju att jag skulle försöka sluta röka,,och Cia skrev då i en kommentar att hon nog också

 skulle föröka igen och att vi kunde göra det samtidigt och peppe varann,,,Nu Ballade ju jag ur efte en del oständigheter Men goa cia hon FIXADE DET och jag är såå jätteglad för hennes skull...

 

 

Ja ska ju iväg snart på avvänjnig så jag hoppas jag kan sluta då..

 

 

Idag har vi varit in till sjukhuset i Gävle...Min Andningsmask har krånglat så jag fick en Akut tid på lungmottagningen för att se om nåt var fel pga att jag dels hade hyvudvärk 4dar i rad förra veckan,,och då kan nåt vara fe på Masken,,Men som tur var så var det inget allvarligt fel utan jag fick en ny slang så nu får vi se om jag slipper huvudvärk denna vecka...

 

 

Rosorna vill jag också ge till er andra som kikar in hit och skriver så snälla kommentarer,,,Ha nu en fortsatt trevlig kväll..snart får vi besök av tobbe o tess me kompisar så vi ska fika lite o surra en stund med dom..Sen blir det Livet i Fagervik som jag följer...

Puss o kram på er allla..  

ANNONS
Av Lisa Nilsson - 18 oktober 2009 19:47

Goddagens eller kväller rättare sagt...  

 

Jag måste skriva med så här stora bokstäver för annars ser jag inte vad jag skriver idag har fortfarande INTE hämtat mej ifrån igår!

 

I huvet har nåt flyttat in som inte vi ge sej    iväg,,och i benen har nån satt kättingar ´Känns det som som,,, Halsen känns som om nån stoppat in SVINTO i och Rösten låter som jag tömt ett helrör Whisky...ojojojj...

 

Men...Det var värt varenda krämpa kan jag    lova,,såååååå Kuuuuuuul igår att få träffa alla

 

En Helt UNDERBART skoj kväll...

 

SAKNAR DOM REDAN!!!

 

OCh jag blev rörd flera ggr om pga att det var sååå Många som Saknat JUST MEJ!!!

 (gör en liten parentes här lät lite skrytit tycker jag själv)Jo att dom saknat mej beror på att dom flesta träffat varann lite då o då men mej har dom flesta inte sätt på över 30 År så det var ju säkert därför dom liksom blev extra glad som dom sa att jag nu kunde komma..

Kan ni fatta,,jag blev Liksom nästan blyg emellanåt...Sen nåt som var mer skoj var att nästan ingen kände IGEN MEj hahaha...

 

JAg var visst den som förändrats mest fick jag höra,,kan nog bero på Dels min vikt sen HÅret jag var ju Blondin och hade långt hår på den tiden..

 

skriver mer sen om kvällen ska försöka se på tv en stund nu..

 

Men 2kort bjuder jag på..

 

 

som man skulle kunna kalla FÖRE o Efter,,,

 

  

Jag hatar ju att bli fotad så det blev ett stelt leende hihi,,och lite tillgjort med handen,,för Rozza som tog fotona sa,,och såå ett litet leende Tack hahaha..

 

 

 

 

Den här bilden tog min käre sambo på mej..Han for omkring o yrade att han skulle starta en blogg(hihi)och skriva om denna dag o sätta ut ett fota..Jag trodde att han skämta som vanligt när jag hörde blixten avfyras..Hm...Men Lille Dino + Amigo Ligger nedanför soffan,,sviker inte en sjuk Matte heller eller retas,,,,dom sympatiserar me mej dom hihi..   

Av Lisa Nilsson - 17 oktober 2009 11:55

Sååå typiskt! på 30-års festen igår hade jag skallvärk men kunde hålla det någorlunda i schack,,Det var trevligt att träffa släkten och sina syskon..Mycket skämt o tok blev det och man skratta så man höll på,,,ja ni vet hihi...  

 

Jag drog ett skämt och tappa tråden men det gick hem ändå tack vare att jag själv började Asgarva såklart och fick alla andra o göra det med,,hiiihi..

 

Min kompis son var också med på festen och han o jag har alltid haft skoj o skämtat o tokat oss..så även igår var inget undantag,,När han kom så sken vi båda upp o sa NÄmen HALLÅÅÅÅÅÅ Kom så får jag krama om dej..och innan vi kramas så slänger han ur sej HÖGT som sjutton..eheh SKA VI GÅ UPP PÅ RUMMET DIREKT ELLER!!! hahahha..

 

Sen när vi var på väg hem så bröt MIGRÄNANFALLET ut helt..Jag blev helt däckad i nån timme,,sen släppte det..

 

 

Imorse vaknade jag STEL som en pinne tog mej knappt ur    sängen..Men men som jag skrev till cia jag ska smörja upp mina leder på nåt vis så jag pallar med Kvällens bravader..     

Av Lisa Nilsson - 16 oktober 2009 10:30

   Idag känns det lite extra skoj..Dels ska vi på 30-års Kalas ikväll,ett brorsbarn till mej fyller år så det ska bli kul att träffa SLÄKTEN!!

 

 

Sen imorrn är det ju DAGS för den 30Åriga återträffen med Klassen,,,fy sjutton vad jag sett fram emot det..trots att jag varit rädd att mina sjukdomar ska stoppa allt men nu är det ju bara idag kvar så jag hoppas inga basillusker dyker upp...

 

spännande att se hur alla förändrats ifrån den tiden,,,Herrejösses vad gammalt det låter *Den Tiden*...   Men jag tror att många är sej lik eller?

Nää kanske inte hihi,,,Karin som såg ut så här      Och på 20års jubilet så här...

hon kanske ser ut så här nu>>>>>>>>>>>>>>>>>   Och SNYGGA Kalle....     Han kanske TOTAL förändrats efter alla År och ser ut så HÄR>>>>>>> Jaa ojojoj såååå spännande det ska bli...Ja hur jag förändrats det vet jag ju...                                   

 

Ha en Härlig Helg Alla!! KRAAAAMIZZZAR

Av Lisa Nilsson - 15 oktober 2009 00:20

   Ja mina goa vänner nu har jag gått NATTRONDEN hos några va er för att kika till hur ni har det,,'

 

så nu ska jag plumsa i säng...   Så nu stänger jag Hemsidan för idag!

 

 

hoppas att morgondagen blir pigg o alert och nå smärt i mitt huvud!!  

Av Lisa Nilsson - 13 oktober 2009 12:01

Ursäkta mina vänner att jag inte skrivit nåt på länge,,men jag har sån huvudvärk till och från så jag sitter här bara små stunder och då kikar jag in till er..   Donar även lite hemsidan emellanåt,,,+ stickar en hel del..

 

Mia:skulle svarat dej på dina kommentarer för länge sen(Förlåt)..Hoppas din helg var bra..nu till helgen är det Tajm för 30års Återträffen iiiiiiiiii va spännande det ska bli,,Har kontakt på Barabamba som håller i träffen med flera i klassen,,Du kommer väl ihåg Lången,Berglund,Åsa mfl ifrån min klass ska bli SKIIITAKUUL att se dom igen...

 

jo jag tänkte på det du skrev för nån vecka sedan i en kommentar om att du också tyckte att det nyss var klassfest för dej men att det även snart gått 30År för dejmed hihii...

för visst DU ÄR JU ETT ÅR YNGRE ÄN MEJ!!!! hahhha kommer du ihåg va stöddig o kaxig jag var för det hihihi..  

 

Ha det bäst nu så hörs vi snart igen,,kraaaaaamen   sen har jag Beställt ett JÄTTEFINT armband av Ulla...Hon gör Fantastiskt fina Pärlsmycken Kika in får ni se!!

kolla>>>>>>>>>>>>>   Får se om jag hinner få det till Helgen skulle va snyggt att ha det till festen...  

Av Lisa Nilsson - 11 oktober 2009 23:43

Och Lösenordskyddade det,,Men det blev publicerat????????

så jag blev tvungen att ta bort det..

 

Det var om Min Älskade unge Natta...     

Presentation

klocka

Calender

Facebook

Fråga mig

6 besvarade frågor

Väder

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14
15 16 17 18
19 20
21
22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Bloggerfy

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Denna blomman är jag!

Kategorier

Gästbok

Besöksstatistik

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Blogkeen
Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Bloglovin'

Fibromyalgi!

Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare. Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare.

snö


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se