Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas

Alla inlägg under oktober 2009

Av Lisa Nilsson - 25 oktober 2009 01:12

Eller? det har jag därför sitter jag uppe än hihi,,   Först kom jag inte på om det var fram eller bakåt,,

 

så ringde min pappa och då sa han nåt skitskoj(såklart)

 

Man ska ställa in Leksakerna nu Lisa och Till våren så får du Ta ut dom igen????????? VA?

 

Vad sjutton har det med klockans omställning att göra fråga jag.. att det är höst o snart snö så man lär ta in sommargrejerna det fatta jag väl och har gjort!!!Men nu handlade det ju om klockan...Bakåt eller framåt!

 

Vet ni vad han sa då? *Tänk nu Lisa*(Det är ju inte min starka sida kan jag säga)Ok och jag tänkte till..+ att han sa lika till min Mor hahha och hon svara *Men vaddå ta in o ut Leksakerna är du dum hihi.....

 

Han bara skratta åt oss o sa *Näe de e ni som e dum och inte fattar* Att Ta ut sakerna på våren menas med att det är framåt,,och in på hösten bakåt..*Puckon* tilla han hahahha..

 

Jaa så därför är jag som sagt uppe än o väntar på att få ställa till baka klockan så att jag kan få va uppe en timme till!!!

 

Hahaha bra va??   nä nog me tok nu..

 

Nu ska kärringen i säng o de me BASTA!!! Jag vaknar väl 2timmar framåt imorrn då..   eftersom jag har en sån här klocka o fixa me visarn hit o dit o fram o tillbaka,,,      Sov gott!!!

ANNONS
Av Lisa Nilsson - 24 oktober 2009 22:00

Näe det ordet förknippar jag INTE med att jag Inte kan hålla mej när nån ramlar eller snubblar..Fast det heter visst så..  

 

Anledningen till att jag skriver om det nu är att jag var nyss in till en Härlig människa på hennes Hemsida och fick mej ett gott skratt..  

 

Alltså det var ju faktiskt fruktansvärt oturligt det som hände men jag skratta som en tok här för jag ser ju ALLTID det komiska i situationen när nån ÄVEN mej själv som sagt snubblar eller ramlar(om det gick bra alltså)så Inte personen blev illa skadad då skrattar jag ju inte..Men man kan ju göra sej nog så illa,,Och det är väl ingen höjdare då att ha mej Bredvid sej som INTE kan hålla Masken för fem öre..

 

Även om jag FAKTISKT FÖRSÖKER(Ofta)hihi

 

gubben tror aldrig att jag försöker,, han säger jag ser att det bara bubblar i dej nu..Och oftast gör det ju det..Men vad kan man göra åt det har jag funderat! för många blir ju VANSINnIGT Arg när man Råkar skratta på fel ställe!!

 

Då brukar jag jämt säga...*Men du Jag ber VERKLIGEN om ursäkt jag har Faktiskt tänkt söka för detta men jag vet inte vad jag ska säga att jag har för fel..

 

Kanske if kan hjälpa till vad tror ni?? En såkallad skade försäkring..Eller Skadeglädje försäkring...  

 

Därför kom jag nu på att jag TÄnker ha en TÄVLING

I just detta ämne..

 

SKADE GLÄDJE,,Eller Din Roligaste Tabbe låter bättre tycker jag..För skade glädje tycker jag att man har om man skrattar ELAKT åt nån annans olycka,,tex om ens värsta fiende har fått punktering när han/hon ska åka iväg på ett viktigt möte tex,,Det är ju iock försig kul på sätt o vis..eftersom det är ens fiende,,  

 

Men nån fiende har inte jag vad jag vet iallafall..

 

Skulle va IDIOTEN då..

 

Återkommer med Tävlingen strax..  

ANNONS
Av Lisa Nilsson - 24 oktober 2009 13:10

Börjar med Glad idag!!

 

Varför? Jo jag har ju inte kollat så noga på länghe hur många som besöker mej här varje dag men igår gjorde jag det och 119stycken hade varit in här...   SÅ HIMLA SKOJ!!!!

 

synd att inte fler skriver kommentarer så man kan kika tillbaks till er..Men Roligt iallafall..  

 

Och Jättetack för det!!   .

 

----------------------------------------------------------------------------

COOLAT NER MEJ!  

 

skrev av mej inatt så idag känns det bättre kanske borde lösenords skyddat det inlägget men tänkte sen Äh man har ju en blogg för att skriva av sej i också och då kommer ju ALLT med och sen är det skönt att dela med sej av både skoj o elände tycker jag,,Min Blogg heter ju så* I med o Motgång*

 

Så idag har jag donat lite med lite av varje tagit en promis med vovvarna själv eftersom gubben jobbar långhelgs skift..

sen har jag Tvättstugan idag inte nå skoj men fanns ont om tider så jag lär ta det som finns..

 

Och får väl hoppas dan lunkar på i denna takt idag och att jag slipper gå upp i försvars ställning idag emot nån eller nåt!  

 

----------------------------------------------------------------------------Nytt på min Hemsida!

 

JApp har fixat till en Tända ljus sida kika gärna in dit och tänd ett Ljus för nån du Mist eller nåt annat som ligger dej varmt om hjärtat..

 

Ha nu en fortsatt trevlig Lördag Kram på er Alla!  

 

                                                    

 

 

 

 

Av Lisa Nilsson - 23 oktober 2009 23:30

Nu är jag på g för jag har haft en sömnlös natt pga den där IDOTEN,,

 

När jag frågade om att få betala av dessa månader som vi har kvar av hyrestiden med ett mindre belopp,,vet ni vad DÅren gör då..Först sa hon frun i huset att det skulle gå bra..sen dan efter ringer Idioten och säger att han Beslagtagit min sons cross tills vi betalat...Resterande hyror,,trots att vi INTE Låg efter med nån hyra!!!!!!!!

 

Men då brann det till i Lisa Nilsson må ni tro då var fan i mej Måttet rågat,,Jag ringde upp honom och Läste lusen av honom och förklarade vad som är rätt o riktigt och läste upp regler o avtal,,(Vi hade ju betalat för oss)Men han trodde att han var smart o kunde ta lagen i egna händer...+ att som vi sett på saken nu i efterhand Tänkte han nog skrämma oss så att vi fortsatte hyra resterande vintermånader som han trott och säkert hoppats på den snåle fn..

 

Men när han märkte vem han stunget haver började tönten att stamma o säga ,,nej nej jag har inte tagit crossen jag bara tänkte...Sen vände han igen och blev dum och började snacka skit om min gubbe om sånt han sa han hört(vilket inte är sant)Ni vet i en liten by snackas det ju ofta och oftast finns ingen sanning bakom..så även inte denna gång..

 

Men då sa jag.*Men du Lilla fisförnäma gubbe där TÄNK om jag berättar om allt det du gjort emot oss i denna lilla by då?

Och du som bor där!! *Då får du skämmas ögonen ur dej*

Men jag skiter fullständigt i det för jag bor INTE   DÄR men det gör Ni!!!

 

Då börja han stamma igen och sa,,*Nämen du vi kan väl försöka fixa till det här Lugnt o sansat*..Jaa visst svara jag jag har hela tiden varit lugn men Inte du..

 

 

 

Sen bestämde vi till slut att vi skulle ses denna vecka dels för att prata om dom fortsatta månaderna samt att hämta Niclas cross..

 

Vi kom överens om att när vi kom dit så skulle vi ringa så kom dom över och om det var på dan när han jobbade så skulle hans fru komma..Vi tog Tobbe o Tess med oss eftersom U behövde hjälp att lyfta upp crossen på släpvagnen och Niclas var på arbetsförmedlingen så han kunde inte följa med..Var väl kanske lika bra för ni kan ju tänka er hur arg han var när han fick reda på detta med hans cross..

 

Så när vi kom ner så ringde vi..Men nääe då kunde inte hon komma för hon var på väg bort,,så sa hon att vi skulle ha ringt dan före som vi bestämt(vilket vi inte hade bestämt)

 

Så vi fick lämna släpvagnen där nere och åka hem till Tobbe o Tess i några timmar och invänta tills IDIOTEN slutat sitt jobb..Då var jag så trött o slut över allt så U o Tobbe fick åka ner själv+ att det var nog säkrast annars hade jag nog gjort mej olycklig på IDIOTEN..

 

 

Han hade även varit väldigt otrevlig då men u är ju en sån som inte kan säga emot utan bara står o tar emot Tyvärr vi blir ofta osams pga av det för det är alltid jag som får ta skiten! Och bli kallad för elak kärring! eftersom jag tillslut tappar fattningen jag med när man blir Orättvist behandlad och utnyttjad pga att man är för snäll o godtrogen jämt..

 

 

----------------------------------------------------------------------------

Sen när vi ÄNTLIGEn var på väg hem ringde min tel..Det var R hon var på väg in till sjukhuset för hon hade fått så där vansinnigt ont i magen igen...Och undrade om vi kunde ta upp henne ifrån sjukhuset om hon fått komma in och fick åka hem..

 

Så vi tog ju svängen om mina föräldrar som sagt..Och sen åkte vi till sjukhuset..

Där fick jag en liten eller ganska så stor sk Blackout,,När jag står där i Luckan vid intaget på akuten o ska fråga vart R Ligger kommer jag INTE på hennes namn,,Jag blev helt förvirrad och skämdes som en jag vet inte vad,,det tog säkert 2minuter innan det klack till..Jag ursäktade mej för dom som tog emot där o sa att jag haft en jobbig dag och troligen fått ett tillfälligt järnsläpp..Somtur var skrattade dom åt mej efter jag sagt det,,tidigare tittade dom skumt på mej(undrade säkert om jag gått rätt)Kanske jag skulle gått till psyk..nä skämt å sido..

 

Jag fick veta vart R Låg,,och skulle fråga engång till hos sköterskorna i fyrkantsrummet som jag kallar det där,,

så fick jag veta igen vart hon låg och när jag stövlar iväg dit..skriker en sköterska efter mej..Å nej stanna du kan inte eller får inte gå in till henne...Jag tvärstannde o kände hur hjärtat tog ett extra skutt,,va vavav *Vaddå får inte gå in till henne ??? Varför då? Har nåt Hänt?

 

Sköterskan nästan viskar fram *Vi misstänker Svininfluensa så ingen mer än Doktorn och en sköterska får gå in dit*

 

Jag stirrar dumt på henne o hackar fram vaaaaaaaa????

svininfluensa r,,,Nämen säger jag hon hade ju ont i magen hon sökte ju för magen börjar jag o stamma typ..Joo svara hon men hon hade flera symptom som tecken så nu har vi tagit test och visar det negativt så lär vi ta ett nytt för att vara på den säkra sidan,,Jaha svara jag men men hur mår hon då..Näe svara hon Inte bra hon har jätte ont..

Jamen hur ska hon nu få veta att jag varit här och vad händer nu..Jo du kan ju få gå in på egen risk men då måste du ha mundering på dej + munskydd och sen en ny mundering när du går ut men vi avråder dej till detta,,

 

Sen säger hon ja o fast nääe du får inte gå in..

Nähe jag blev ännu mer förvirrad o börjar surra om att Herregud och jag som inte tagit vaccin (tänker inte göra det heller)och R har ju varit hos oss och tänk om vi fått det iallafall och sen säger jag att det kanske är jag som smittat henne för jag har såna symptom..då stirra hon på mej först men sen lägger hon nästan armen om mej o säger,,Men du ta det lugnt nu för jag tycker att det var gulligt av dej o komma hit för att hälsa på din svärdotter coh oroa dej inte för detta nu jag går o hämtar en lapp som jag lägger i hennes journal så får Doktorn ge henne den när han går in dit för jag går inte heller in dit får inte heller..

 

Så jag fick lämna ett meddelande och fick även numret dit..sen började jag åter att fråga en massa om R för jag tyckte att dom hade för lite att gå på,,sa att hon hade feber trots att hon inte hade det mmm..

 

Hur somhelst så åkte vi hem,,Men sen vid halv2 på Natten fick U o Niclas åka in o hämta henne...Influensa proverna var negativa men hon hade en annan infektion..Doktorn hade förklarat och sagt att det var HYSTERISKT nu pga av Influensan så det blir nästan överdriven försiktighet och misstänksam het!!

 

Så det var ju himla skönt att det inte var nån fara med Flickstackarn våran..

 

 

Så idag har vi varit ute o flängt runt här hemikring bara + att vi var till Ikea och Åt Allihopa..Det blev vårat fredags mys efter allt strul o skit!!

 

 

Sen sprang vi på Tulans uppfödare och då fick man en Bamsekram av henne och det känndes jätteroligt jag har ju inte velat pratat så mycket om Tulis eftersom det också vart en jobbig bit..Men Tulis mådde prima nu och Hade nyss flyttat till eget igen..

 

 

Nä nu mina goa kära vänner ska jag jaga rätt på kudden o försöka sova denna natt utan Demoner ifrån Söder i skallen hihi...Puss på er!!   Förresten så här ser ju min toa ut hemma här vet ni ju,,jag brukar ju t.o.m ta mej ett dopp då o då där skulle IDIOTEN se (Fniss)

Av Lisa Nilsson - 23 oktober 2009 13:53

Mina kära vänner!

 

 

Igår vart en Skiitjobbig dag,,dels för stugan som ví sa farväl av igår,,Mycket strul ikring det så man tror man blir galen på folk!!

 

 

Har insett att man hyrt av en jävla typ!

 

Såg väl lite tendens av det när vi bestämde oss för stugan men jag ignorerade det då för man var ju glad o ivrig då,,Men skulle som vanligt Lyssnat på min VARNINGS klocka som tjuter hejvilt omkring mej ibland men slår Dövörat till allt för ofta TYVÄRR!!

 

 

Nu ser man vad det såkallade fina folket går för och jag är inte feg för att ta tag i detta nu..Ska leta reda på henne som hyrde före oss eftersom jag tror hon råkat lika illa ut..

 

Jag var så Ledsen arg o besviken igår så jag bröt ihop hemma hos mina föräldrar,,  

 

Dom trösta som vanligt snällt o sa att inget var ju mitt fel och inget att bry sej om,,Men man blir ju såå förbannad när man blir orättvist behandlad och allra helst av folk som borde se om sitt eget först innan dom yttrar sej och är dum..

 

Men jag lär mej Tydligen ALDRIG att springa på fel folk

 

NIX...Tror ju Oftast Alla om gott!  ,men men oftast kryper dom ur sitt falska skal nån gång under resans gång..

 

 

Och nu eftersom vi vet att dom ska sälja det nästa sommar helt säkert så blev dom väl arg o besviken för att dom inte kan ha nån som betalar hyra åt dom tills dom sålt det..

 

 

Vi har ju inte kunnat vara där på nästan 2 månader och då pratade jag med dom o förklarade varför att jag varit mycket sjuk mm,,Jag frågade även om vi inte kunde få byta månader till våren istället för att hyra ytterligare 3månader nu fram till årsskiftet och inte kunna vara där,,Men icke sa nicke det gick inte,,

 

Då frågade jag om vi kunde få betala av hyran som är kvar tom dec eller att inte behöva betala full hyra eftersom vi nu Inte kunde hyra nästa sommar   ,,Men icke,,så vi får nu fortsätta betala 2500kr/Mån för nåt som vi inte kan utnyttja..

 

 

 

 

 

Det som mer är är att vattnet där nere är Bajsbru  nt ch jag överdriver INTE alla som varit o hälsat på oss där nere har sagt att nämen fy faan vad det stinker om vattnet såå äckligt..vi har ALDRIG klagat om det utan funnit oss i att varje gång vi kommit dit spolat ur alla kranar så att den värsta lukten ska försvinna och att det sedan blir ljusare brunt!!

 

 

Nu påstår IDIOTEN att det bruna som blivit som avlagringar i Toaletten är VÅRAT FEL!!!!!!!!Och att vi inte hållt efter med rengöringen...hur faaan ska man kunna det när man inte kunnat vara där och  vatten som står still blir ju brunare då..

 

Och eftersom dom vetat det har ju dom kunnat åkt dit då o spolat rent skiten för det är ju hennes Föräldra hem och det är i super dåligt skick..själv bor dom i topprustade hus både hans o hans förälrdar hem är skitfint och hans frus (stugan)har väl inte blivit rustat på 100år..enbart vardags rummet har rustats..

 

 

Man har ju undrat om det flera ggr..Hennes föräldrar blev närmare 90år och skulle behöva bo sådär omodernt när svärsonen var o är snickar kunnig..Jag tycker att han borde skämmas,,

 

Jag har hållit på som en IDIot för att spola o hålla rent där,,satt i åtskilliga såna där Lukt o spolgrejer som färgar vattnet blått och som ska hjälpa till emot missfärgningarna,,men nu när vi inte varit där så är det ju klart att det ser EXTRA Bajsbrunt ut efter som ingen varit där o spolat o gjort rent...  Och jag som är Jäkligt noga allra helst när det gäller toa.. 

 

Nog om detta jag blir sååå Jävla arg så jag orkar inte skriva mer om IDIOTEN!!!!        

Av Lisa Nilsson - 22 oktober 2009 10:06

   Har varit lite fullt upp här + att jag när jag varit vid datan fixat lite med Hemsidan,,Eller snarare MYCKET pga att jag min klant ej uppmärksammat att jag ej gjort nån Startsida utan en vanlig sida,,lite svårt att förklara men ungefär så..

 

 

Idag ska vi åka till stugan o vintra upp Där..Det kommer inte att bli nån fortsättning i den nästa sommar eftersom ägarna ska sälja den,,Den lite trist men men får väl kika efter nån annan framöver..   Ha en Toppendag alla som kikar in hit,,Tittar in till er senare ikväll!  

Av Lisa Nilsson - 20 oktober 2009 15:26

Många har Denna uppmaning på sin Blogg/Hemsida    så också jag..Vill göra ett tillägg där bara och att det inkluderar även psykisk misshandel av sina barn,,Kränkning mm..

 

Det inkluderar säkert Allt detta men jag ville iallafall göra en extra påminnelse,,

 

Wiper har också skrivit väldigt bra om dels detta + Rasism och dödstraff,,gå gärna in dit o läs mer...

 

 

Angående rasism så vet ju många av er att jag har ett barnbarn som är mörkt..Jag hoppas att han får växa upp och slippa bli utsatt för Rasism o mobbning..  

 

 

Även om jag har en del förutfattade meningar om vissa invandrare som förstör för dom övriga som verkligen behöver få komma o bo o leva i lugn o trygghet här i sverige..

 

 

 

 

 

 

 

Presentation

klocka

Calender

Facebook

Fråga mig

6 besvarade frågor

Väder

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14
15 16 17 18
19 20
21
22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Bloggerfy

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Denna blomman är jag!

Kategorier

Gästbok

Besöksstatistik

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Blogkeen
Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Bloglovin'

Fibromyalgi!

Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare. Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare.

snö


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se