Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas

Alla inlägg under september 2009

Av Lisa Nilsson - 15 september 2009 15:45

  

Ja nån Tina Nordström är man ju inte,,,men lagar väl hyfsad mat tycker jag själv och min familj äter iallafall av den..  Många skriver om Godsaker i sina bloggar både mat o annat,,Och då sitter man ofta drömmer om att Äta Just den kakan eller pajen elller vad det nu är för gott nån gjort,,,Mums o snålvattnet rinner..


Jag brukasällan skriva om vad vi äter,,Men det är jag det..


Men nu var det så här jag har bestämt sedan förra veckan att det ska bli Lasagne denna v,,,

Och jag visste att plattor fanns hemma,,och hittade färdig bechamelsås(ev stavfel där)på Willys för endast 10 kronor,,,trodde inte det va saant! sååå billigt! Kanske nåt fel? Nä jag köpte den...sen riven ost...

nu fattades bara köttfärs och den ville jag inte köpa på willys,,varför? *Jo blev lite avskräckt när det stog nåt som jag aldrig sett förut.*Obs Genomstek köttfärsen ordentligt!!!!! Ja fattar ju varför och det är väl för sviinis..


Köpte iallafall min SVENSKA köttfärs på ica...


Nåväl Idag var det alltså dags för min Lasagne lagning...Och fram åkte stekpanna o kastrull o ugnsformar + I med olja i pannan + formarna,,sen köttfärsen plockade fram ALLA Tillbehör,,,Hm hm kom jag på när jag kikade på dom,,,NÅT FATTAS!!!!!!!!! var tvungen att sätta på mej ögona för att läsa vad egentligen mer det skulle vara mer till köttfärsen:::*Jag brukar oftast köpa Mix påse för Lasagne...Meeeen det hade jag glömt...


Klart som f........n det..Nu när jag skulle göra LASAGNE...TYPISKT att man glömt när man inte haft huvvet på skaft dessa jädrans dagar...    och en möörk ridå kom på mej igen...ni vet vem som fick ut för min glömska...


Men som tur är så har det ALLTID varit lite Kajsa Varg över mej,,Ni vet hon...MAN TAGER VAD MAN HAVER...Hennes måtto,, och mitt...Ofta...


Lök; blev Lökpulver...Krossade tomater blev ketchup..Övriga kryddor har man ju så som ,,peppar,paprika,salt., Och när jag skulle in i kylen efter buljongtärning...Så vad fanns då där som jag Oftast brukar ha hemma,,,Jo krossade tomater...


Japp då kan vi börja kockalong...Och Lasagne blev det meeen Inte såå gott tyckte varken jag eller Niclas och vi enades om att det berodde på *Willys* Bechamelsås* Det smakade såååå mycket ost så det blev för mycket...


Men men det gick ju i iallafall...   Sen har jag Dammsugit o torkat golven,,,Så just nu känner jag mej rätt nöjd ändå över denna dag...

  ANNONS
Av Lisa Nilsson - 15 september 2009 14:22

ANNONS
Av Lisa Nilsson - 15 september 2009 14:12

Ingen har väl kunnat undgått o hört att den snygge,sexige Patrick Lämnat in...

 

    Filmen Dirty Dancing som man sett flera flera ggr...Såååå Fantastiskt bra...   Man har ju själv stått på Åtskilliga dansgolv och Dansat till låtarna ifrån filmen och även drömt sej bort till Armarna på eller Till honom,,,,,WOW.....  

Av Lisa Nilsson - 15 september 2009 13:37

  


Nu Tänkte jag vända blad...   Och försöka släppa Mr T ett tag...

Han Lämnar ju landet idag för en solsemester i Turkiet,,, 

  


Man har ju sina fula tankar om vad som kan hända där i det blå...Men men dom Tankarna är ju väldigt Elaka så jag ska försöka ängna mej åt allt det trevliga nu ett tag medans det finns lite andrum...(får hoppas ialf)..


Om nu elakingen kan njuta av sin semester utan att spe över mej...   En liten DRÖMSYN Iallafall avslutar jag detta kapitel med nu..
Idag har det varit lite smått fullt upp här..Först skjutsade U Niclas till sin praktikplats för intervju...Men det visade sej att chefen GLÖÖÖÖMT!!!!!! upplysa till Arbetsförmedlingen om att den som sökte MÅSTE ha körkort!!

Skiitklantigt av honom tyckte jag...Så en lite moloken son kom hem igen..Det hade varit en perfekt plats åt honom,,reparationer av snöskotrar mm.+att han skulle leverera dom till typ sälen o andra fjällorter,,det var dessutom stoor chans till ett fast jobb,,Jag blir så ledsen för hans skull att vi inte kommit igång med körningen än,,Men nu ska det bli av det ska jag se till..Nu skiter vi i pappa T för han bryr sej ju ändå sorglit nog inte  om det ialf...

 

Sen har jag tagit tag i och fortsatt med att Trimma Dino och klippt nos o tassar,,Vilket han HAATAR..

  

.Badning går perfekt det är så bra här när det finns en tvättstuga med bänk och stort handfat..Där badar jag Dino nu och fönar och klipper på bänken Helt Perfekt...

 

Amigo får ju TYVÄRR Inte plats i Handfatet precis hihi...skulle vara en syn de`...

Men det finns dusch där också så där får han duscha...        

Av Lisa Nilsson - 15 september 2009 10:47

Istället blev det Tv färjan som jag också följer..   fick chans att koppla bort hjärnan en stund då iallafall..

 

Efter det tog Niclas o jag vovvarna på en kvällspromenad och mötte upp Urban som kom ifrån Jobbet,,sen in på ica en sväng,,,

 

satt senare här en liten stund och lyssnade på musik inne på Wipers blogg..Avkopplande...Och filmsnuttar inne hos Lena på hennes Goa barnbarn och lillvalpen Elton..

 

Sen plums i säng,,och inatt kunde jag sova riktigt bra,,,

 

 

 

 

Av Lisa Nilsson - 14 september 2009 18:37

Haft en åter igen skiitjobbig dag,,,Ringde 114 14 och fick prata av mej med en väldigt trevlig och förstående kvinna,,Hon ville att jag skulle ta kontakt med brottsoffer jouren för mer råd o stöd ikring allt detta med mitt x..samt visa upp allt jag har som han skickat via sms,,Hoten på tel togs också på allvar..

 

Det är bara det att jag har sååå himla svårt för att gå hela vägen,,Har inte krafter ej heller lust att åter igen dra upp allt,,åter få uppleva Helvetet när han blir varse,,,sen rädslan igen för att han lurar nånstans i bakvattnet,,usch..den som inte varit med om det kan tycka meen va faan Hellre det än att ha det som man har det nu,,Men till er säger jag DET är INTE så lätt,,Jag brukar själv säga o ge dom råden men då är man på topp och orkar möta ONSKAN,,,Idag är jag inte det...

 

Min ilska o bitch har infunnit sej idag några ggr,,Men hon segnar ner så fort hon är på g...  

 

Ni får ursäkta att jag inte kommenterar så mycket till er,,jag sitter här små stunder och far bara iväg i tankarna och börjar med annat,,Laddar upp bilder,byter bakgrunder o färger bara för att försöka komma över allt,,,   Har kännt mej som hon här idag,,,Vill bara LIPA åt allt,,

 

Hundarna har fått sitt idag,,promenad och borstning mm........

Av Lisa Nilsson - 14 september 2009 13:25

 kvickna till idag vete sjutton vad det är för fel..

 

Känner mej helt väck!

Presentation

klocka

Calender

Facebook

Fråga mig

6 besvarade frågor

Väder

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Bloggerfy

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Denna blomman är jag!

Kategorier

Gästbok

Besöksstatistik

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Blogkeen
Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Bloglovin'

Fibromyalgi!

Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare. Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare.

snö


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se