Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas

Alla inlägg under september 2009

ANNONS
Av Lisa Nilsson - 6 september 2009 23:13

Jo Mia Jag har tänkt skrivit här o frågat om du fått mitt Mail?

skickade det förr förra veckan..


sen har du helt rätt i det du säger jag ska inte vänta längre nu på rätt tillfälle..Fast dessa dagar och extra idag så har jag verkligen lagt manken till och försökt t.o.m Urban berömde mej idag inför mina föräldrar...Mäkta glad blev jag då må du tro..För han ser varje dag hur jag kämpar emot begäret och hur jag försöker på alla möjliga vis komma ifrån det,,så jag ska fixa det den här gången även om det tar lite tid..


Jag vill ju ABSOLUT INTE HA HIT nån kopia av Anna skipper hujedanemej den männskan tål jag inte...Hon är kränkande och förnedrande och såna metoder gillar inte jag..Visst kan det behövas Disiplin och skärpning men i lagoma doser annars blir jag tvärsemot som en olydig unge hahha..


Har Natta och Niclas som mina gestapos,,,så jag skaa skärpa mej

Kram på dej...ANNONS
Av Lisa Nilsson - 6 september 2009 22:02

Tack för era braiga peppande kommentarer om mitt rökstopp...

Jag lyckades hålla mej helt ifrån ciggen i 4a Timmar,,Inget att hurra för precis,,,

 men jag kämpar på med att sluta och jag tar till mej ALLLT som ni skriver...


Vi åkte in till mina föräldrar på em och fick Äppelkaka med vaniljsås Mumsigt,,,Och Äpplena hade Mamma plockat vid våran stuga häromdan

så då blev det extra gott...


Vi pratade väldigt mycket idag bland annat om min bror som var Väldigt nära att stryka med av sin hjärtinfarkt,,,+ hur pass stor operationen var och vilket ärr han hade ända uppifrån nästan vid halsen och ner till magen usch stackarn,,,Fast idag var han mycket piggare och hade fått duscha,,Jag pratade själv med honom ifrån mina föräldrars telefon och han berättade hur rädd han blivit och tänkt att nu är det slut..


sen blev det prat om rökningen och visst höll han ju med om att den har orsakat mycket (han har ju varit nästan kedjerökare)Han kommer inte att fortsätta för han vart så himla rädd nu,,han frågade hur det gick för mej och jag berättade om idag,,Då sa han nåt som jag faktiskt inte tänkt så mycket på längre...*Jag fattar inte att du började röka Lisa För du var ju så emot Rökning när du var yngre och Rökte inte i Tonåren som vi andra utan började när du var 18År,,,Smygrökte gjorde jag ibland och när jag var utomlands men sen blev det mer o mer..

Och sen var man fast i skiten...


Hur som helst så ska jag bli rökfri jag har som du skrev Mia mycket odds emot mej och finns ingen tid egentligen att vänta på...

Skriver mer till dej senare Mia,,Niclas ska ha datan nu ett tag,,

Återkommer,,,,,,

Av Lisa Nilsson - 6 september 2009 13:04

Fasligt rännande på mej idag till Datan...Kan det bero på Abstinens tro??

Redan?? Jappp.....


Har ju alltid haft problem med hur man ska bryta sina vanor vid rökstopp..Tex..Detta med att INTE ha nåt smalt Avlångt emellan fingrarna..hahhha så dumt det lät(missförstå nu inte )Fniss)

Förresten Smalt avlångt är inte min melodi hahhaha. Grooooovt ska de va...

Nä förlåt nu kom jag in på fel spår igen...

Jag menar vad ska man ha istället för en cig emellan fingrarna,,,Man ser ju på reklamen hur man stoppar pennor mm där..Och därför så finns ju såkallade inhalatorer...Och såna tyckte jag verkade As bra för min del..

kollade på dom på apoteket men tyckte det inte lät så bra ändå :::::

Man ska ju sitta o suga på den i tjugo minuter!!!

Så ofta röker inte jag en hel cigg och inte i tjugo minuter när man fimpar..

Då tyckte jag att det var o kasta pengarna riktigt i sjön för vet ni vad dom kostar?????>>>>>>>>>>>> ,JO Nästa 5oo spänn!!!!!


Nu säger o tänker många,,*Jamen så dum hon är vad kostar det inte o röka då?* Jovisst mycket mycket mer...Men jag behöver BAAAARA kasta upp 40 spänn direkt och INTE en 5hundring..det är skillnaden..Av Lisa Nilsson - 6 september 2009 11:25

Skrev nyss till min goa bloggvän cia att visst skulle det vara skoj att kunna peppa varann med att Sluta Röka,,,Men jag börjar redan vackla i mitt beslut..

SNACKA OM DÅLIG KARAKTÄR!!!! Typ jag har redan varit ut och hittat en dyngblöt Äcklig fimp som jag sög ur det sista av!!!!!!!!!!

Redan 10000 ursäkter för att jag INTE KAN SLUTA JUST NU!!!!

1,Har åtskilliga nikotintuggummin i skåpet,,MEN::::::: Kan INTE tugga dom pga att jag får en JÄKLA Halsbränna>>>Varför? *Joo jag kan inte Tugga LÅÅÅNGSAMT som man ska utan IDIOT Tuggar..Effekten då blir 100ggr mer nikotin utsöndras som om man skulle rökt typ 5cig på 2minuter...


2.Har ju inköpt för några veckor sedan ni vet Tugg tobak,,,Men varför jag inte kan använda dom just nu beror på att jag har fått blåsor på över läppen(Där dom ska ligga)Tuggtobaken alltså)))...Så det Går JU INTE heller DÅÅÅÅÅÅ!!!!!!!!


Det var bara 2 ursäkter men dom räcker...Men jag provar en stund till,,

skulle vara så härligt att få uppleva det som alla sluta rökare pratar om ..

FÅ LUKTSINNET TILLBAKS,,,Känna alla härliga Dofter igen...

Äh nonsens,,,kan va bra o slippa det å,,,så mycket skit som släpps ut i luften är väl bra om man inte känner!!! ELLLER HUUR?????????


Fler nackdelar med att fimpa Är.....

Kommer att vräka i mej en massa annnat= BLIr ännu fetare!!!! Inte bra ju..För mina andra problem,,


Kommer att få ett ÄNNU Värre HUMÖR!!!!!!Inte bra för mitt Dåliga hjärta!!Kanske jag blir DÖDS sjuk av detta då me?????????


Av Lisa Nilsson - 6 september 2009 10:32

Ja då var det en Tråkig söndag då...Men får väl försöka göra den så rolig som möjligt,,,Gubben vill åka till Högbo och titta på hundutställningen men inte jag,,Hostar så förbaskat idag igen..

frivilligt slut på cig och tänker åter ta tillfället i akt att prova sluta så vi får väl se hur det går denna gången då,,Jag har ju inte rökt så mycket nu under förkylningen så det kanske blir lättare då...


Hoppas eran söndag blir bra..kram på er ALLA.....

Av Lisa Nilsson - 5 september 2009 23:23

Har vart på väg o skriva tidigare ikväll men hela tiden blivit avbryten av dels telefon,,

Men nu ska jag tala om lite vad vi gjort idag,,,

Jag skulle ju hålla mej ifrån folksamlingar skrev jag igår..Men gubben ville åka ut en sväng och jag kände mej lite bättre med hostan så vi stack iväg..

Först till kungsgårn igen där det var öppet på antik affären som jag så länge velat kika in på..mycket fiint men köpte inget(Dyrt)..


Sen åkte vi vidare till storvik där det var stoor loppis idag..hitta inget där heller(konstigt nog) brukar alltid finnas nåt som jag tror att jag behöver..


Sen var vi på väg in till gävle skulle hälsa på Niclas o Rozza,,Men då var inte dom hemma,,så då stannande vi till i valbo där hade dom en marknad vid Nybo cafe,,Det var trädgårds marknad med en massa fina blommor o växter till trädgården + hantverk mm...sen är det en nyöppnad affär där som heter stil Loftet..DÄr fanns en hel del fina irednings saker allt ifrån tavlor,ljus,prydnad,filtar,överkast.dukar,mmmmmmm.
.


Blev inget shoppat där heller men kul att titta,,,och jag klarade mej ifrån dom värsta hostatacckerna idag puh tur...


sen åkte vi hem och promenerade med vovvarna åt och nu har vi kikat på tv en stund,,,ska fortsätta kolla in till er nu...


Av Lisa Nilsson - 5 september 2009 11:06


svar om blogg skylten..Nej jag har INTE gjort den själv,,Den har jag fått lov att låna ifrån vickes blogg,,Han har gjort den,,VISST ÄR DEN SNYGG!!


Och passade in här nu när jag har TIger bakgrund..

Det är såå trist att han blev tvungen att lägga ner sin Hemsida pga att folk snodde hans utrymme som han fick betala för,,Istället för att höger klicka o spara som kopierade folk hans bilder..Nu är han visserligen väldigt snäll som visar hur man gör animeringar i steg för steg på sin blogg..


Men jag har inte haft tid att sätta mej ner o prova det än..
Sen skriver jag en lite rad till dej Tessi,,,JÄTTEROLIGT att du vågar skriva kommentarer nu..Och skoj att du följer min/våra dagar nu,,,


Bamsekramar till er alla och hoppas ni får en Trevlig Lördag..

Presentation

klocka

Calender

Facebook

Fråga mig

6 besvarade frågor

Väder

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Bloggerfy

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Denna blomman är jag!

Kategorier

Gästbok

Besöksstatistik

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Blogkeen
Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Bloglovin'

Fibromyalgi!

Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare. Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare.

snö


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se