Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas

Alla inlägg under juli 2009

Av Lisa Nilsson - 27 juli 2009 13:37

Ja många sägner och historier får man höra om på Landet,,

Jag har ju inte kunnat låta bli att förhöra dom vi hyr av pga att jag fått höra en del av andra om huset,,och vill ju gärna veta om det kan vara sant!!

Egentligen vill jag inte skriva om detta här för jag vill inte skrämma mina egna,,,Men det är INGET att vara rädd för eller bli skrämd av,,För Då skulle inte jag tillbringa nån mer tid i stugan,,,Men jag är istället Nyfiken och jag känner ett lugn när jag är där för jag tror att dom som bott där vill att vi ska känna oss Välkommna och vill inte skrämmas utan tvärs om..


Det jag fått veta och som Är lite speciellt är ju det som Rasheed såg o sa till oss när han var där,,Om en tant som satt på soffan och att hon knackade..


Tanten som ofta hälsade på hos dom som bodde där hette Bertha och var en god vän till familjen,,Hon hade käpp och när hon satt där på soffan och berättade saker så knacka hon me käppen i golvet..
Tant Märtha som bodde före den sista familjen i huset,,gjorde nåt väldigt dumt!! som hon inte förstod då..Hon Hällde ut sitt heta vatten nere vid brunnen,,,Efter det blev hon allvarligt sjuk och for till doktorn,,,Varför hon var så sjuk och vad felet var kunde INTE doktorn förstå,,så hennes dotter gick till den kloka gumman i byn och frågade vad som kunde vara fel på hennes kära mamma,,,


den kloka gumman gav genast svar*Jaaa Din mor skulle INTE ha slängt hett vatten på Älvorna vid Brunn!!!!!*Dom blev skadade och arga över det,,


Men sej till din mor att hon går dit och ber om förlåtelse för det så ska du se att din Mamma blir frisk snart igen...Varpå hon störtatde hem till sin mor och berättade,,Dom hjälptes åt i familjen o ta den gamla tanten till brunnen...Några Dagar senare blev Tant Märtha pigg o till slut helt frisk..


Sant eller Inte?????? Jaa det får man väl tro vad man vill om....

ANNONS
Av Lisa Nilsson - 27 juli 2009 10:53

Idag är det ingen vanlig dag,,,För ida är det NATTAS FÖÖDELSEDA HURRA HURRA HURRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hoppas du e gla ida för vi kommer o firar dej alla ida...Och Tårta vill vi då haaaaaaaaa...

ANNONS
Av Lisa Nilsson - 26 juli 2009 23:47

Kom hem ikväll en sväng för Natta fyller ju År imorrn,,

Idag har Niclas o hon varit på en liten resa med deras pappa o sambo..

Natta fick det som födelsedags present och det var ju snällt av honom..Vi har haft fullt upp med besök och besökare i stugan,,första kvällen var vi bjuden till våra hyresvärdar igen,,Förra fredagen var vi också bjuden till deras sjöbod kanon mysigt,,Men i fredags var vi hem till deras hus,,


Sen igår fick vi besök av först en bror till mej,,sen en stund senare kom en annan bror me fru o barnbarn,,Jätteskoj är det ju att dom kommer och vill se hur vi har det i buschen hihi,,senare på kvällen var vi nerbjuden till ett par bekanta till Urban,,,Och deras stuga ligger precis vid vattnet snarare en villa än en stuga sååå Himla fiiint,,,Där blev det

Mycket prat O skratt dels om Roliga och knäppa Hållnäsare hahha...

Men även väldigt Intressant..För frun i Huset har varit hårfrissa I stockholm och arbetat på dom kända salongerna där inne folk o kändisar klippt sej,,Mycket skoj att få höra om många,,Hon ville skriva en bok om den tiden,,Det sa jag att hon Absolut måste göra...


Idag blev det att klippa gräsmattan emellan dom små solglimtarna som kom,,inte många men Gubben hann klippa klart iallafall,,,


Skoj att se att ni kikat in,,kollar in till er imorrn,,

Av Lisa Nilsson - 24 juli 2009 11:40

Hejsan på er..Ja här håller man på o stressar omkring för att packa till stugan,,,Men snart så bär det av till Landet o kossorna igen hihi...Ska bli skööönt!


Regn o rusk är det här idag..
Men solen kanske tittar fram nån dag iallafall...så man kan ta sej ett dopp..Ha det såå jättebra nu alla kära vänner,,,så hörs vi om nån dag igen,,,

Natta fyller år på Måndag så då kommer vi hem en sväng o firar henne...

  Kraaaaaaaaaam....

Av Lisa Nilsson - 23 juli 2009 22:29

Hämtade rasheed på dagis,,och igår när vi hämtade honom fick vi med saker som INTE var hans,,så idag säger jag när han kommmer med sin swettis jacka nääe det där är inte din rasheed inte lura Mormor idag igen!!

Han titta storögt på både mej o dagisfröken och sa joo visst de rasheeds,,Näe säger jag igen den som fröken håller i är din,,,Rassel protesterar lite till men ger sen upp när fröken säger jamen jag hänger den på rasheeds hylla så får vi se imorrn om denna också är hans,,


Jaa svara jag fast en sån här vet jag att han har,,Men blir ändå lite osäker han har ju fler såna,,Rasheed brukar veta men som sagt dan före lurades han den lille filuren..När vi kommer hem till Mamma natta berättar vi detta,,Varpå hon visar upp en exakt likadan som ÄR Rasheeds..Näe sa jag gud va man känner sej dum nu,,rassel lurades inte idag,,När jag ber honom om förlåt tittar han på mej o säger Jooo du mommo..Hahaha,,


Natta hade gjort det såå mysigt me tända ljuslyktor o kaffe me kex,,

ALTTSÅ INGEN NYBAKT KAKA?????? Nä skoja bara natta jag behöver ingen heller,,,


Hädan efter ska jag lita mer på Rassel än på fröknarna hihi..*LOvAR*

Av Lisa Nilsson - 23 juli 2009 19:24

Med en till liten titt på vår nya lägenhet igen...

Jag glömde ju kolla på en del saker som jag kom på i efterhand..

Små pettitesser kanske men jag ville iallafall kolla en gång till så jag vet vad jag ska ta till stugan samt vilket som får plats där..


Och Hon som bor där är så trevlig o snäll så det möter inga hinder att kika o mäta fler ggr..


sen har jag bubblat i telefon några ggr och en kompis som jag inte pratat med på länge ringde så det blev lite låångtalk me henne..


Sen var vi på Rusta Natta o Niclas skulle kolla på lite grejer samt visa vad han ville ha i INFLYTTNINGS present,,hahaha snabb i svängarna han,,,


Nu ska Urban o jag till dagis o hämta rassel,,sen blir det fika me kaka hos Natta,,,Undrar vad det blir för mumsig sak,,Usch jag som INTE ska Äta en massa smask,,,men men skit samma...

Ha en trevlig kväll,,,

Av Lisa Nilsson - 23 juli 2009 10:51

Så skoj att du är på väg tillbaks i blogg livet igen,,ser också fram emot det JÄTTEMYCKET!!!!!!!!!


såg det inne hos Janet och blev såååå Glaad...

Presentation

klocka

Calender

Facebook

Fråga mig

6 besvarade frågor

Väder

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11 12
13 14 15 16 17
18
19
20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Juli 2009 >>>

Tidigare år

Bloggerfy

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Denna blomman är jag!

Kategorier

Gästbok

Besöksstatistik

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Blogkeen
Följ Välkommen Till Dagsländans Blogg Hoppas ni kommer att Trivas med Bloglovin'

Fibromyalgi!

Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare. Startsida Fibromyalgi Behandling Förbundet FibromyalgiNytt Man med fibromyalgi Ung med fibromyalgi Du som är anhörig Int. fibromyalgidagen Lokalföreningar Föreningsstyrelser Medlemskap Föreläsningar Broschyrer Att köpa Ge en gåva Nyheter & artiklar Svenska » 2009 » 2008 Internationella » Ordlista med. facktermer Litteratur Länkar Internationella organ Om sjukförsäkringen Forum Juridisk hjälp m.m. Fibromyalgi & sex Fibromyalgi & graviditet Kontakt Hur ligger det till? En enkel förklaring av fibromyalgi. Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen. Om du försöker förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom. Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå. Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGISMÄRTA Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad. Detta är vad som händer med smärtsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta. När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad. Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta. Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och ”skruvar upp volymen” på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker. ATT FÖRSTÅ FIBROMYALGINS UPP- OCH NEDGÅNGAR De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen. Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla. Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade. ATT FÖRSTÅ STRESS OCH FIBROMYALGI En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen. Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att ”lägga in en högre växel” för att kunna hantera det som händer. Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom. När vi talar om ”stress” avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress. ATT FÖRSTÅ UTMATTNINGEN SOM FÖLJER MED FIBROMYALGI Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen. Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar: • Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova). • Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den. • Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger). • Restless Legs Syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova. • Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn. FIBROMYALGI I ETT NÖTSKAL Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker. Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk. • Det är INTE en psykologisk ”utbrändhet” eller depression. • Det är INTE lathet. • Det är INTE gnäll eller simulering. • Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota. Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare.

snö


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se